Banky nechtějí peníze, úroky na spořicích účtech se drží nízko. Až na odvážné výjimky

Olga Skalková Olga Skalková
4. 12. 2018 7:20
Už minimálně přes rok klienti bank čekají na lepší zhodnocení peněz, které jim leží na jejich spořicích účtech. Základní sazba ČNB, od které se odvíjí úroky úvěrů a vkladů, vzrostla od loňského srpna z rekordně nízké úrovně 0,05 na současných 1,75 procenta. Úroky na spořicích účtech na to však nijak nezareagovaly. V poslední době se však může zdát, že se začalo blýskat na lepší časy. Podívejte se, která z českých bank nabízí momentálně vašim úsporách na spořicím účtu nejvyšší zhodnocení.
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Úroky se konečně začínají zvedat

Už minimálně přes rok klienti bank čekají na lepší zhodnocení peněz, které jim leží na jejich spořicích účtech. Základní sazba ČNB, od které se odvíjí úroky úvěrů a vkladů, vzrostla od loňského srpna z rekordně nízké úrovně 0,05 na současných 1,75 procenta. Za tuto sazbu si u ní banky mohou ukládat přebytek volných peněz a výnos promítnout do úroků na vkladech. Úroky na spořicích účtech na to však nijak nezareagovaly.

V poslední době se však může zdát, že se začalo blýskat na lepší časy. Vyplývá to z přehledu spořicích účtů, které Aktuálně.cz zpracovalo na základě vyjádření bank.

Některé menší banky zvýšily úroky na spořicích účtech na úroveň okolo jednoho procenta. A Hello bank a mobilní aplikace Richee spadající pod Creditas bank přišly dokonce s úrokem 1,5 procenta.

Ani ty nejvýhodnější spořicí účty však nedosahují úrovně, které před pěti lety měly některé malé banky při tehdy skoro nulové sazbě ČNB, když potřebovaly nabírat rychle nové klienty. Do poloviny roku 2013 nabízela například Air Bank sazbu 1,8 procenta, nyní nabízí pouhé procento.

  • I přes mírný růst však spořicí účty zůstávají nadále svým výnosem pod inflací, která podle říjnových údajů dosáhla 2,2 procenta.
 

Právě se děje

Další zprávy