Spořicí účty konečně zajímavě vynášejí. Šampiónů je několik, pozor však na podmínky

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
25. 1. 2022 6:10
Úroky na spořicích účtech v posledních týdnech rostou. U některých bank už překročily hranici tří procent. Banky tak lidem vlastně nabízejí to, co Česká národní banka jim - lepší zhodnocení uložených peněz. V přehledu Aktuálně.cz zjistíte, jaké úročení momentálně nabízí na spořicích účtech jednotlivé banky. Důležité jsou ale i časté omezující podmínky úročení.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Ještě na podzim byly úroky na spořicích účtech jen lehce nad nulou. Pak ale Česká národní banka začala radikálně zvyšovat základní úrokovou sazbu kvůli rostoucí inflaci. Těsně před Vánocemi na 3,75 procenta. A tento týden ji možná centrální bankéři zvednou znovu až na čtyři procenta, možná i výš. Sazba znamená, že banky své volné prostředky u ČNB ukládají právě s tímto výnosem. Mohou se tak s klienty podělit. 

Některé banky proto zvýšily úrokové sazby už na konci loňského roku, další se přidaly teď v lednu. Celkem běžně je možné najít úročení už 2,5 procenta, někde i tři procenta. 

Banky si ovšem často kladou k lepšímu úročení podmínky. Záleží například na výši zůstatku na účtu, u těch vyšších totiž sazba radikálně klesá. U některých bank mohou být zvýhodněné jen některé účty, občas je také nutný pohyb na účtu. 

"Založila jsem si v listopadu slavnostně spořicí účet u Air Bank a teprve teď jsem si všimla, že když neudělám na tomto spořicím účtu pět plateb měsíčně, tak na slibovanou úrokovou sazbu nedosáhnu a zhodnocení mám čistou nulu," stěžuje si čtenářka Pavla. Proto je dobré se vždy bankéře zeptat, za jakých podmínek vyšší úrok získáte. Náš přehled najdete v tabulce níže. 

"Bonusovou úrokovou sazbu získá klient jednoduše, stačí pětkrát za měsíc zaplatit kartou platební nálepkou nebo aplikací v mobilu nákup v jakékoliv výši. Úroky na spořicím účtu jsme od 21. ledna zvýšili na 2,5 procenta ročně u vkladů do 250 tisíc korun," říká mluvčí Air Bank Jana Pokorná. 

Stejnou sazbu - 2,5 % - nabízí u spořicích účtů také Moneta Money Bank, která se bude v následujících měsících s Air Bank propojovat. "Sazba platí při objemu do jednoho milionu korun, nad tuto částku je spořicí účet hodnocen sazbou 0,5 % ročně, a to bez jakýchkoliv podmínek. Co se týká termínovaných vkladů, tak tam jsme v listopadu zvedali sazby taktéž na úroveň 2,5 %, a to u vkladů sjednaných na dobu 12 měsíců. Sazba není ničím jiným dále podmíněna," uvedla tisková mluvčí Moneta Money Bank Zuzana Filipová. 

Také Raiffeisenbank u spořicího účtu XL a Equa bank u účtu HIT zvyšují aktuální sazbu 1,5 procenta od 1. února na 2,5 procenta. Podmínkou je aktivní využívání účtu, ke kterému je spořicí účet zřízen.

Od prosince zvýšila úročení spořicích účtů i banka s největším počtem klientů v Česku - Česká spořitelna. Sazby vzrostly z 0,2 % na 1,5 % pro klienty s účtem Plus a klienty služby Erste Premier a Erste Private Banking.

"Nadále platí, že ročním úrokem 1,5 % bude úročen zůstatek do limitu stanoveného podle typu spořicího účtu. Zůstatek nad tento limit je úročen úrokovou sazbou 0,01 % p. a. Úrok je na účet připisován měsíčně. Cílem zvýšení úročení je především motivovat klienty k tvorbě krátkodobé finanční rezervy," říká mluvčí banky Filip Hrubý. 

Podle něj spořicí účet využívá více než 1,8 milionu klientů, což představuje 90 procent primárních bankovních klientů spořitelny. Odpovídající finanční rezervu má však zhruba jen polovina z nich. 

Díky vyšším sazbám roste zájem o spoření

Podle nedávného průzkumu Expobank se opakovaně rostoucí úrokové sazby na straně ČNB a většiny bank projevují na zájmu klientů o spořicí účty. Alespoň jeden má vedle běžného účtu 61 procent Čechů starších 26 let. Téměř polovina z nich (49 %) si na něj uložila desítky tisíc korun, mezi sto až pěti sty tisíci korun to bylo 43 procent dotázaných. 

Příklad úročení u spořicího účtu
Příklad úročení u spořicího účtu | Foto: Partners

Ze šetření dále vyplynulo, že tři ze čtyř respondentů upřednostní podle průzkumu spořicí účet s atraktivní úrokovou sazbou bez podmínek před tím s lepší sazbou, ovšem s podmínkami. Roční úrokovou sazbu nad dvě procenta ročně by chtělo u svého spořicího účtu 31 procent respondentů, 45 procent klientů žádá dokonce více než tři procenta. 

Ačkoliv jsou spořicí účty velmi konzervativním způsobem zhodnocení a v současné době i přes zvýšení sazeb stále nepokryjí inflaci, která vystoupila v lednu až k šesti procentům, pro klienty jsou lákavé.

"Na rozdíl od investic a spekulací jsou finanční prostředky na bankovních účtech ze zákona pojištěné, a to do výše ekvivalentu sto tisíc eur, tedy podle současného kurzu přibližně dvou a půl milionu korun. Zadruhé, své peníze mají lidé vždy okamžitě k dispozici. A zatřetí, úroková sazba na nejlepších spořicích účtech na trhu se v současnosti pohybuje přes dvě procenta ročně a v návaznosti na kroky ČNB nejspíše dále poroste, což klientům pomáhá v boji s inflací," domnívá se Radek Lišák z Expobank.

Projděte si aktuální nabídku bank v přehledové tabulce (uvedené informace poskytli redakci mluvčí jednotlivých bank):

Banka Úročení Podmínky
Air Bank 2,5 % Platí u vkladů do 250 tisíc, od 250 tisíc do milionu je sazba 0,1 %, nad milion 0 %. Je nutné pětkrát za měsíc zaplatit kartou platební nálepkou nebo aplikací v mobilu nákup v jakékoliv výši.
Creditas 3,6 % Platí u Spořicího účtu+ pro nový vklad až do výše 350 tisíc, část vkladu nad tuto hranici je úročena sazbou 2,6 %. Spořicí vklad 1 milion s měsíční výpovědní lhůtou má sazbu 3 procenta pro část vkladu do výše 350 tisíc, nad tuto hranici je úrok 2 %. U termínovaných vkladů je úročení u vkladu na jeden rok 3 % při splnění podmínek. 
Česká spořitelna 1,5 %  Platí pro účty Plus a klienty Erste Premier a Erste Private Banking. Zůstatek nad limit (200 tisíc, 400 tisíc, milion, podle typu účtu) je úročen úrokovou sazbou 0,01 %. 
ČSOB  od 1 % do 3,5 % U klasického spořicího účtu z bonusem je sazba 1 % u zůstatku do 250 tisíc, nad 250 tisíc do 500 tisíc je 1,1 % a nad tuto částku do milionu je to 1,25 %. Na spořicím účtu Duo Profit je sazba 3,5 % je podmíněna investováním stejné částky do vybraných podílových produktů. U termínovaných vkladů na rok je roční sazba 3 %, vklad na 6 měsíců 2,5 % a na tři měsíce 2 %.
Equa bank 2,5 %
(od 1. 2.)
Platí při aktivním využívání účtu, ke kterému je spořicí připojen. 
Expobank 3,01 % Na celý zůstatek bez podmínek a omezení. Pro získání musí mít klienti běžný účet NEO.
Fio banka 2,5 %
(od 1. 2.)
Platí pro účet Fio konto do 200 tisíc. Od 200 tisíc do milionu je sazba 0,1 %.
Hello bank! 3,1 %
(od 1. 2.)
Platí pro vklady do 200 tisíc korun. Do února je sazba 1,8 %.
Komerční banka 1 až 4 % Spořicí účet Konto plus do 200 tisíc je úročen 1 % (0,5 % základní sazba + 0,5 bonusová sazba), spořící konto Bonus Invest nabízí úročení 4 %, ovšem polovina vkladu musí být vedena na spořicím účtu a druhá v rámci investic, spořicí účet Junior bude do 100 tisíc korun 2 %.
mBank 1,5 % Platí u spořicího účtu mSpoření a do zůstatku 100 tisíc korun. Částka nad 100 tisíc je úročena 0,01 %. Podmínkou je založení běžného účtu mKonto. Nyní platí akce do konce února, že je možné založit si běžný účet s mSpořením se sazbou 2,5 %.
Moneta Money Bank 2,5 % Pro vklady do jednoho milionu, pro část vkladu nad milion je 0,5 %. U termínovaných vkladů na rok platí nově sazba 2,5 % 
Raiffeisenbank 2,5 %
(od 1. 2.)
Platí od 1. února pro spořicí účet XL do 150 tisíc korun.
Sberbank 2,9 % Platí až do výše tři miliony korun. U termínovaných vkladů se sazba zvyšuje na 3,25 % u roční fixace. 
Trinity Bank 2,08 až 3,08 % Platí pro spořicí účty Výhoda+ a Dobrý klient za určitých podmínek
UniCredit Bank 1,5 % Platí pro zůstatky do 500 tisíc, je potřeba založit běžný účet Open či Top.

 

Právě se děje

Další zprávy