Spor trvající 14 let končí. HSBC zaplatí akcionářům 1,6 miliardy dolarů

ČTK ČTK
17. 6. 2016 17:27
Podle listu Financial Times to je nejvyšší urovnání, na jakém se kdy nějaká banka dohodla s akcionáři. Spor se vedl ohledně převzetí úvěrové skupiny Household International.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: HSBC

Londýn/New York - Divize britské bankovní skupiny HSBC Holdings zaplatí téměř 1,6 miliardy dolarů (38,4 miliardy korun), aby ukončila 14 let trvající právní spor ohledně svého převzetí úvěrové skupiny Household International. Podle listu Financial Times to je nejvyšší urovnání, na jakém se kdy nějaká banka dohodla s akcionáři.

HSBC koupila úvěrovou společnost Household International v roce 2003 za zhruba 14,2 miliardy dolarů (342 miliard korun). Spor, na jehož řešení se nyní dohodla s akcionáři, se však rozhořel ještě před touto akvizicí. Podílníci Householdu totiž v roce 2002 tuto společnost obvinili, že zatajovala sporné praktiky kolem poskytování úvěrů a údaje o kvalitě úvěrů a zvyšovala tím cenu akcií firmy.

V roce 2013 akcionáři někdejšího Householdu dosáhli vítězství, když chicagský soud uložil HSBC zaplatit 2,46 miliardy dolarů na odškodném a dalších poplatcích. Loni v květnu však odvolací soud tuto sumu zamítl a nařídil nové soudní přelíčení, které mělo zjistit, zda k poklesu akcií Householdu nepřispěly specifické faktory, které by neměly co dočinění s možnými podvody.

HSBC uvedla, že je s řešením vleklého případu spokojena. Řešení ještě musí odsouhlasit soud. Dohodou se však podle agentury Reuters podařilo zabránit druhému soudnímu procesu v tomto případu. Měl začít minulý týden, začátek byl ale odložen.

Household International nyní působí pod názvem HSBC Finance. Pro HSBC samotný nákup Householdu nakonec podle pozorovatelů příliš úspěšný nebyl, později musela odepsat špatné úvěry v hodnotě desítek miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy