Spor o slovo "mince" skončil u soudu. Paralelní Polis musí zaplatit pokutu 50 tisíc

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 7. 2022 19:00
Spolek Paralelní Polis musí zaplatit České národní bance pokutu 50 tisíc korun za to, že nabízel stříbrné mince kryté bitcoinem. Městský soud v Praze totiž rozhodl, že mince jako takové smí v Česku vydávat výhradně centrální banka. Podle spolku má stát na slovo "mince" monopol, který ve výsledku vede ke rozprodávání zlatých rezerv.
Roman Týc při výrobě mincí
Roman Týc při výrobě mincí | Foto: Paralelní Polis

Na výsledek sporu upozornil server ČeskáJustice.cz. Spolek Paralelní Polis prezentuje stříbrné mince na svém webu s tím, že jde o unikátní propojení umění, vědy a technologie, kdy každá mince je kryta virtuální měnou bitcoin. Vytvořil je umělec Roman Týc, který za projektem stojí od roku 2017.

Jak spolek dále uvádí na svém webu, projektem speciálních mincí vzdává hold lidem, jejichž práce zásadním způsobem přispěla ke svobodě internetu. 

Spolek mince vydával celkem čtyři roky až do roku 2020, vždy u příležitosti takzvaného Hackers Congressu. Na něm se daly koupit za cenu 0,01 bitcoinu (podle aktuálního kurzu v přepočtu zhruba 5000 korun), setinou bitcoinu jsou zároveň také kryté.

Další edice už ale dva roky nevznikají, a to právě kvůli sporu o slovo "mince" s Českou národní bankou. Ten nyní vyvrcholil u soudu, který dal za pravdu centrální bance.

"Na základě platných právních předpisů má v Česku výhradní právo vydávat, tedy emitovat mince Česká národní banka. Nikdo jiný tedy nesmí mince vydávat. Jelikož Paralelní Polis nemá ze zákona právo vydávat mince, nemůže své produkty v souvislosti s jejich nabízením, prodejem nebo jiným rozšiřováním jako mince označovat," uvedla pro online deník Aktuálně.cz mluvčí centrální banky Denisa Všetíčková.

Podle ní se tak jednalo o porušení zákona o ČNB, konkrétně o přestupek, za který může centrální banka ve správním sankčním řízení uložit pokutu až do milionu korun. Pokuta 50 tisíc korun pro Paralelní Polis je tak nejnižší možná.

Na trhu se přitom objevuje celá řada různých turistických či pamětních mincí, oficiálně se ale nazývají žetony nebo medaile. 

Proti uložení pokuty se spolek bránil správní žalobou. V ní podle webu ČeskáJustice.cz mimo jiné tvrdil, že "napadené rozhodnutí je založeno na nelegitimní, neetické a nesmyslné monopolizaci slova českého jazyka, které je obecně a dlouhodobě používané pro označení určitého předmětu, a to ze strany státní moci".

Podle spolku se jedná o rozhodnutí, které je v rozporu s Ústavou ČR a Listinou základních práv a svobod, navíc je založeno na nesprávném posouzení předmětů - mincí.

Soud však žalobu zamítl, a to především s ohledem na její "slabost argumentační i důkazní". 

Autor mincí, umělec a spoluzakladatel spolku Roman Týc na svém facebookovém profilu připomíná, že Paralelní Polis je projekt, který "stojí na aktivistických základech a svojí pouhou existencí má zpochybňovat hegemonii státu". Činnost spolku se sama odkazuje na Chartu 77. 

"Projekt mincí byl postavený na provokaci a prudu ze strany státu jsme čekali, ale že tu prudu postaví stát na monopolizaci slova, tak tenhle kafkovskej ústřel nás nikoho v Polis nenapadl," popisuje na sociální síti Týc. "Představa, že by si například v USA monopolizovali slovo coin, je přinejmenším vtipná," dodává Týc v příspěvku.

 

Právě se děje

Další zprávy