Nejdelší stávka v Česku končí. Zaměstnanci se s firmou dohodli na omezení víkendových přesčasů

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 10. 2015 11:57
Dohoda zaměstnanců se strojírenskou firmou IG Watteeuw, která jim nařizovala přesčasy o víkendech, je na světě. Pracovníkům se po devíti dnech podařilo vyjednat navýšení platů o dvě procenta i omezení množství přesčasů o víkendech. Zaměstnanci nastoupí už odpolední směnu. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly šlo zatím o nejdelší stávku v soukromém podniku na území ČR od roku 1989.
Začátek stávky v IG Watteeuw.
Začátek stávky v IG Watteeuw. | Foto: ČTK

Brno - Zaměstnanci brněnského strojírenského podniku IG Watteeuw dnes končí po devíti dnech se stávkou. Dohodli se se zaměstnavatelem, který jim navýší mzdy o dvě procenta. Omezí také množství přesčasů o víkendech. Řekl to odborový předák Zlatomír Vyhňák.

Stávka končí dnes, zaměstnanci nastoupí už na odpolední směnu. Podle Vyhňáka je výsledek rozumným kompromisem. Mzdy se zvýší s platností od července o dvě procenta, původně zaměstnanci chtěli 2,5 procenta.

Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly šlo zatím o nejdelší stávku v soukromém podniku na území ČR od roku 1989.

Zaměstnanci se s firmou domluvili, že jim může nařídit pracovat dva víkendové dny v měsíci. Lidé za to dostanou od firmy 50 procent příplatek, což je dvojnásobek původní sazby. Peníze původně dostávali až za rok, nyní bude vyrovnávací období tři měsíce.

"Konečně přišel člověk (z vedení firmy), který byl ochoten vyslechnout naše připomínky. Není možné, aby jedna strana převálcovala druhou," uvedl Vyhňák.

Zástupce odborářů ve firmě Josef Kugler dnes novinářům řekl, že stávku v jejím průběhu vzdalo asi pět zaměstnanců, kteří podlehli nátlaku zaměstnavatele. Firma údajně také propustila některé zaměstnance, kteří jsou ve zkušební době. Kugler dnes tento postup kritizoval. "Jeden skladník výpověď převzal, další je viděl z okna a při zvonění neotevřel," uvedl Kugler. Firma svůj postup většinou nekomentuje, v úterý nereagovala ani na dotaz ČTK, zda je továrna mimo provoz.

Podle Kuglera část výroby během stávky zřejmě fungovala. Stávkující zaměstnanci ale neměli do budovy přístup. Z 317 zaměstnanců přitom stávkovala naprostá většina dělníků, celkem 200. Podle Kuglera firma do výroby posílala například některé programátory, kteří umí pracovat na strojích. Pár dělníků přijelo z pobočky z USA a údajně mají do továrny nastoupit i noví agenturní dělníci. Podle Kuglera chtěla firma ukázat, že výroba funguje dál. Lidé, kteří ukončili stávku, údajně mohli ve společnosti dál pracovat. "Každý je psychicky odolný méně," uvedl Kugler.

Podle hejtmana Michala Haška zaměstnanci nežádali nic víc, než na co mají nárok. "Není normální fakticky zavádět šestidenní pracovní týden, což se v této firmě děje. Není možné vyhrožovat lidem, že když nepřijdou v sobotu, v neděli do práce, že budou vyhozeni," uvedl hejtman.

Společnost IG Watteeuw loni podle výroční zprávy mírně zvýšila tržby z vlastních výrobků a služeb na více než jednu miliardu korun. Zisk se však podařilo téměř zosminásobit na 113 milionů korun. Ve zprávě se uvádí, že se podařilo výrazně snížit náklady.

 

Právě se děje

Další zprávy