Spor o deset miliard korun. Majitelé OKD napadají rozhodnutí insolvenčního správce

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 8. 2016 15:00
Spor se vede o pohledávky za více jak deset miliard korun, které za věřitele podala Citibank. Insolvenční správce je popřel, podle majitelů OKD z Ad Hoc Group je popření pohledávek vykonstruované a nezákonné a jeho cílem je záměrné poškození věřitelů.
OKD. Ilustrační foto
OKD. Ilustrační foto | Foto: ČTK

Karviná - Investiční fondy Ashmore Group, M&G a Gramercy, které se spojily do neformálního uskupení Ad Hoc Group (AHG), rozporují snahu společnosti OKD a jejího insolvenčního správce Leeho Loudy popřít pohledávky největšího věřitele Citibank. Sdělil to mluvčí AHG Roman Pařík.

Citibank z pozice agenta zahraničních držitelů dluhopisů přihlásila do insolvenčního řízení s OKD pohledávky za více než 10 miliard korun. Louda už dříve řekl, že rozhodnutí o popření pohledávek nebude komentovat kvůli případným soudním sporům.

AHG je majitelem většiny hlasovacích práv ve společnosti New World Resources (NWR), jíž patří OKD. Fondy sdružené v AHG jsou majitelem části dluhopisů, které vydala v roce 2014 NWR a těžební společnost OKD za ně ručila. Citibank ale zastupuje všechny držitele dluhopisů, tedy i ty, kteří v AHG nejsou. Pro případný soudní spor o uznání pohledávek by se musela rozhodnout sama Citibank.

Insolvenční správce uvedl v seznamu přihlášených pohledávek, že věřitel (Citibank) neprokázal, že společnosti NWR dluh vznikl. "Nebylo také vůbec prokázáno, že ručitelské závazky OKD platně převzala, neboť zejména nebyla předložena platná plná moc pro osobu podepisující," uvedl Louda.

Podle Paříka je popření pohledávek vykonstruované a nezákonné a jeho cílem je záměrné poškození věřitelů. "V insolvenčním návrhu, který samo OKD vypracovalo a 3. května 2016 podalo, je Citibank jasně uvedena jako největší věřitel s pohledávkou přesahující hranici 380 milionů eur. Je proto obtížné pochopit, jak OKD mohlo nejprve uvést tyto závazky jako jednu z hlavních příčin insolvence, a následně je popřít," uvedl mluvčí.

Rozhodnutí popřít pohledávky a vyřadit je z insolvenčního řízení podle něj značně poškozuje reputaci České republiky v očích zahraničních investorů a odporuje principům právního státu a vyspělé tržní ekonomiky.

"Výroční zpráva OKD za rok 2014 jasně říká, že finanční dohody vyplývající z restrukturalizace skupiny NWR byly pro OKD prospěšné," uvedl Pařík. Zatím ale fondy neřekly, zda hodlají vůči Česku rozjet mezinárodní arbitráž kvůli porušení povinnosti státu chránit zahraniční investice, dodává server idnes.cz.

Insolvenční správce neuznal většinu z pohledávek přesahujících dohromady 20 miliard korun, které u soudu přihlásilo více než 500 věřitelů. Mezi popřenými pohledávkami je i ta od ministerstva průmyslu ve výši téměř 1,9 miliardy korun, což mají být náklady na případné zavírání dolů. Pohledávkami se bude zabývat přezkumné jednání, které bude příští týden předcházet schůzi věřitelů.

V dolech OKD se dál těží uhlí a pracuje tam i s dodavatelskými firmami asi 12 000 lidí. Do existenčních problémů se firma dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti.

 

Právě se děje

Další zprávy