Spolujízda pro bohaté. Po taxících chce Uber nabízet i helikoptéry

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 18. 1. 2016 14:13
Společnost, která nabízí po celém světě včetně Česka alternativní spolujízdu, se spojí s výrobcem letadel Airbus a rozšíří své služby na dopravu vrtulníkem. V minulosti ji už nabídla ve Francii či USA, za jednu cestu vybírala od stovky po několik tisíc dolarů.
"Spolujízdu" vrtulníkem testoval Uber už několikrát. Nyní se chce spojit s Airbusem.
"Spolujízdu" vrtulníkem testoval Uber už několikrát. Nyní se chce spojit s Airbusem. | Foto: Reuters

Mnichov - Výrobce letadel Airbus spojí síly s americkou společností Uber, která nabízí spolujízdu ve stovkách měst po celém světě. Movití zákazníci si tak budou moct přes mobilní aplikaci nově kromě taxíků přivolat i vrtulník.

Umožnit to má služba UberChopper, v některých médiích také označována jako UberCopter.

"Jde o pilotní projekt a uvidíme, jak se uchytí," říká pro list Wall Street Journal Tom Enders, šéf Airbusu - jednoho ze dvou největších výrobců letadel ve světě.

Projekt má být představen tento týden v americkém Utahu na přehlídce nezávislých filmů Sundance Film Festival. Zde Uber nabídne přepravu helikoptérami Airbus H125 a H130.

Dopravu vrtulníkem vyzkoušel Uber poprvé v roce 2013 v New Yorku, kromě toho ji několikrát nabídl při různých speciálních příležitostech - například v květnu na filmovém festivalu v Cannes nebo o měsíc později na hudebním festivalu Bonnaroo. Podle listu Economic Times už testoval helikoptéry i v Kapském městě, Šanghaji, australském Melbourne či brazilském Riu de Janeiru.

Za tyto jízdy si Uber dle Wall Street Journal účtoval "od stovky po tisíce dolarů". Například v Cannes vyšel sedmiminutový let z nejbližšího letiště v Nice na bulvár Croisette podle deníku Telegraph na 175 dolarů (tedy zhruba 4300 korun) na osobu. Součástí ceny byla i doprava k heliportu. Pro srovnání, pokud  by si zákazník pro tu samou cestu objednal přes Uber taxi, zaplatil by zhruba 87 dolarů a doprava by trvala čtyřikrát déle.

Kolik budou zákazníci za "svezení" helikoptérou dávat teď, zatím není jasné. Stejně tak zástupci Uberu zatím nereagovali na dotaz, zda by podobná služba mohla být v nejbližších letech běžně dostupná i v Evropě, včetně České republiky.

"V současnosti jediné, co můžeme potvrdit, je to, že s nimi spolupracujeme. Chceme lidem usnadnit pohyb v rámci festivalu Sundance," uvádí mluvčí Dita Vašíčková. Podrobnější informace podle ní zatím nejsou k dispozici.

Pokud plán s vrtulníky vyjde, tak to nebude poprvé, co Uber nabízí i jiný způsob dopravy než autem. Například v Indii si tak lze objednat cestování rikšou a v Turecku lodí. V Česku působí tato alternativní služba od léta 2014. Přímo zástupci firmy zdůrazňují, že řidiči, kteří lidem nabízejí svezení, neprovozují taxislužbu, ale smluvní přepravu.

Jedním z důvodů, proč se do tohoto projektu zapojuje Airbus, může být snaha "vykrýt" pokles příjmů. Za ten kromě nižší poptávky po helikoptérách, ke kterému došlo kvůli celosvětovému poklesu cen ropy - ty se za poslední dva roky snížily z více než 110 dolarů na zhruba 30 dolarů za barel. Právě těžební společnosti, které v minulosti odebíraly velké vrtulníky, teď totiž začínají na nákupech šetřit.

Nové taxislužby podle šéfa AAA Radiotaxi Jiřího Kvasničky drobí trh a snižují kvalitu služeb, podle zástupce Liftago Ondřeje Krátkého je to naopak. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy