Společnost NWR snížila ztrátu na 438 milionů korun, klesly ale i tržby

ČTK ČTK
19. 11. 2015 9:10
Majitel černouhelné firmy OKD za tři čtvrtletí roku snížil ztrátu na 16,2 milionu eur z loňských 128 milionů. Tržby za letošních devět měsíců klesly o 12 procent na 445,3 milionu eur. Ztrátám kvůli poklesu cen uhlí čelí NWR dlouhodobě. Situací v dceřiné společnosti OKD se proto zabývá i česká vláda.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: NWR

Praha - Těžební společnost New World Resources (NWR), majitel černouhelné firmy OKD, za tři čtvrtletí letošního roku snížila ztrátu na 16,2 milionu eur (437,8 milionu korun) ze 128 milionů eur (3,45 miliardy korun) před rokem. Tržby za letošních devět měsíců firmě klesly o 12 procent na 445,3 milionu eur (12 miliard korun). Neauditované konsolidované hospodářské výsledky dnes zveřejnila společnost.

Na provozní úrovni EBITDA se firma za tři čtvrtletí dostala do ztráty čtyři miliony eur, před rokem vykázala zisk čtyři miliony. Za výsledkem je podle NWR hlavně pokles tržeb, způsobený nižší těžbou a prodejem uhlí. Produkce uhlí za devět měsíců klesla o desetinu a jeho prodej se snížil o 12 procent. Prodejní a administrativní náklady klesly o 14 procent.

Celoroční cíl těžby stanovený na 7,5 milionu až osm milionů tun firma v dnešním oznámení nezměnila.

Ztrátám kvůli poklesu cen uhlí čelí NWR dlouhodobě. Situací v dceřiné společnosti OKD se proto zabývá i česká vláda. Ta na začátku října pověřila ministra průmyslu Jana Mládka, ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (oba ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby s OKD vyjednali novou dohodu o budoucnosti Dolu Paskov.

Představenstvo NWR na dubnové valné hromadě opustil podnikatel a investor Zdeněk Bakala. Bakalovi nadále patří poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která vlastní 50,5 procenta akcií NWR.

Poznámka: Spoluvlastníkem NWR je i podnikatel Zdeněk Bakala, který zároveň vlastní i společnost Economia vydávající mimo jiné Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy