Špatné září. Průmysl zpomalil růst, stavebnictví zrychlilo pokles

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
8. 11. 2016 9:55
Průmyslová výroba v září meziročně vzrostla o 2,7 procenta. Ve srovnání se srpnem ale po očištění klesla o 1,6 procenta, spočítali statistici. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Klesla naopak těžba a dobývání. Stavebnictví zrychlilo meziroční pokles na 7,4 procenta ze srpnových 5,9 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Škoda Auto

PrahaPrůmyslová výroba v září meziročně vzrostla o 2,7 procenta. Ve srovnání se srpnem naopak po očištění o sezonní vlivy o 1,6 procenta klesla. Hodnota nových zakázek pak byla proti loňskému září vyšší o 2,4 procenta, což ovlivnily hlavně kontrakty ze zahraničí. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

"Zářijový propad průmyslové výroby v očištěném vyjádření nelze chápat jako zvrat v příznivém trendu české průmyslové výroby, ale jako určitý dozvuk poměrně slabého léta," upozorňuje analytik společnosti Roklen Lukáš Kovanda. "Předstihové ukazatele typu říjnového indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu totiž indikují opětovný vzmach tuzemské průmyslové výroby. I tak však jde po velice příznivých srpnových číslech o jisté vystřízlivění," dodává Kovanda.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která posílila o deset procent. Výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení rostla o 25,6 procenta a výroba strojů a zařízení o 4,3 procenta. Klesla naopak těžba a dobývání, a to o 10,5 procenta. O 2,6 procenta oslabila výroba elektrických zařízení a o 1,6 procenta si pohoršila výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v září meziročně vzrostly o 1,2 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o čtyři procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, klesly o 2,5 procenta.

Nové zakázky ze zahraničí se ve srovnání s loňským zářím zvýšily o 5,2 procenta, zatímco tuzemské klesly o 3,1 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, strojů a základních kovů a také hutní zpracování kovů nebo slévárenství. Klesly naopak zakázky na výrobu elektrických zařízení, textilií a chemických látek a přípravků.

Pracovníků v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně přibylo o 2,3 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla o čtyři procenta a činila 28 497 korun.

Za celé třetí čtvrtletí pak průmyslová produkce v meziročním srovnání vzrostla o 0,1 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 0,8 procenta. V porovnání s 2. čtvrtletím letošního roku byla sezónně očištěná průmyslová výroba o 1,8 procenta nižší.

Ve stavebnictví přibylo dokončených bytů

České stavebnictví v září zrychlilo meziroční pokles na 7,4 procenta ze srpnových 5,9 procenta.

Meziměsíčně byla stavební produkce očištěná od sezónních vlivů v září vyšší o 0,1 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 1,2 procenta a produkce inženýrského stavitelství byla o 17,8 procenta nižší.

Stavebních povolení vydaly úřady proti loňskému září o 4,4 procenta méně, bylo jich 7155. "Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 20,5 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 klesla o 11,5 procenta," uvedl ČSÚ.

Bytů bylo v září zahájeno meziročně o 21,2 procenta více, stavět se začalo 2521 bytů. Nárůst statistici evidují v rodinných i bytových domech, v bytových se jejich počet zvýšil o 42 procent.

Dokončených bytů bylo v září více o 3,5 procenta, celkem 2509 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl, v bytových domech klesl.

 

Právě se děje

Další zprávy