Spadnou ceny realit? Investoři by za odpověď dali duši

hpv
26. 12. 2008 10:48
Poptávka po vlastnickém bydlení v Česku klesla meziročně o třetinu.

Praha - Kdyby Mefistoteles nabídl investorům do realit jedno splněné přání výměnou za jejich duši, většina z nich by možná ani nezaváhala a rovnou chtěla vědět, jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí v příštím roce.

Spadnou o deset, dvacet, nebo třicet procent, jak si myslí bankéři, analytici a zástupci realitních kanceláří? Nebo budou stagnovat jak neustále opakují zástupci developerských firem?

Zatímco první skupina se odvolává na klesající poptávku a hypoteční krizi, která se postupně přelévá i do Česka, jejich oponenti tvrdí, že marže stavebních firem jsou již dnes minimální a jen těžko lze očekávat, že náklady na stavbu bytů klesnou.

Pád cen, nebo marketing?

Poptávka po bydlení začala v Česku klesat ještě před rozšířením hypoteční krize do střední Evropy. Již v březnu letošního roku hlásily největší developerské společnosti propad meziroční poptávky po novém bydlení o deset až dvacet procent.

Ačkoli tehdy jejich zástupci přesvědčovali veřejnost i odborníky, že poptávka se na podzim opět zvedne, opak byl pravdou. Na podzim 2008 se poptávka propadla meziročně již o třetinu. A na realitním trhu s rezidenčními nemovitostmi se začalo zlevňovat.


První známky snížení cen se začaly objevovat u starších panelových bytů na sídlištích a u hůře položených novostaveb. Asi o desetinu se tak snížily ceny nových bytů u hlavních komunikací, v přízemí, nebo bez dopravní dostupnosti.

Osudové osmičky

  • Zajímavou "osmičku" nabídlo na sklonku podzimu sdružení poradenských firem Prague Research Forum. Zveřejnilo statistiku, podle které se v Praze počet kanceláří bez nájemců ve třetím čtvrtletí zvýšil na více než osm procent. To je ve srovnání s předchozími třemi měsíci o tři procenta více.

V listopadu již developerské společnosti, jako například Skanska CZ, Orco Group, nebo Central Group začaly nabízet slevy i na nové bydlení. Jedná se nejčastěji o stotisícové slevy, ale výjimkou už není ani milion korun.

Zástupci developerských společností přitom neustále opakují, že o snížení cen nejde. Jde prý jen o plánované marketingové akce. To například uvedl Ondřej Šuch, mluvčí Skanska CZ.

I přes všechny možné marketingové akce však lidé mají stále menší zájem o pořízení vlastního bydlení. Dokladem je i meziroční pokles objemu nově uzavřených hypoték. Zatímco v uplynulém roce to bylo přibližně 142 miliard korun, letos to bude podle odhadu Ministerstva pro místní rozvoj jen něco přes 120 miliard korun.

K poklesu dojít musí

Víceprezident Asociace realitních kanceláří Ivan Žikeš pak na otázku spojenou s budoucím vývojem cen realit odpovídá: "K prudkému poklesu cen nemovitostí dojít musí. Bydlení bylo v Česku ve vztahu ke koupěschopné poptávce obyvatel neúměrně drahé".

Stanice metra Prosek: dělníci na stavbě.
Stanice metra Prosek: dělníci na stavbě. | Foto: Ondřej Besperát

Současná finanční krize, která se již do Česka postupně přelévá, bude mít na poptávku bydlení další tvrdý úder. "Ceny bytů klesnou až o třetinu. Stane se tak ale nejdříve v pololetí příštího roku," dodává Žikeš.

Zdeněk Mojžíšek, ředitel pro marketing a byznys klientelu Komerční banky, pak v této souvislosti uvádí, že ceny zřejmě klesnou, ale nepůjde o plošné zlevnění. "Bude hodně záležet na kvalitě a lokalitě," soudí.

Nejistota na realitním trhu mění chování lidí. Potenciální kupci bytů často s obchodem vyčkávají. Řada z nich se kvůli tomu dokonce stěhuje do nájmů. Zájem o pronájem bytů tak roste. A to nejen v Praze a středních Čechách, ale takřka ve všech větších městech republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy