Sovětské eskalátory zmizely. Praha otevřela výstup z metra na Karlově náměstí

ČTK ČTK
16. 8. 2019 11:27
Pražský dopravní podnik (DPP) slavnostně zprovoznil nové eskalátory a zrekonstruovaný vestibul ve stanici metra B Karlovo náměstí ve směru na Karlovo náměstí. Náklady na opravu jsou odhadovány na 225 milionů korun, přesná částka bude známa až po dokončení vyúčtování.

Stanice byla uzavřena asi 10 měsíců. Schody jsou nyní ve zkušebním provozu, který potrvá půl roku. DPP nyní ve stanici buduje výtah pro vozíčkáře. Chystá také opravy v dalších stanicích.

DPP nechal ve stanici vyměnit staré sovětské eskalátory Petrohrad za nové. "Jsou to modernizované technologie, není to jenom výměna eskalátorů, která byla poměrně náročná logisticky. Eskalátory, ta tři ramena, jsou v úzkém prostoru, kam bylo složité je dostat," řekl Tomáš Koranda, předseda představenstva firmy Hochtief, která vestibul opravovala.

Eskalátory měří 64 metrů s převýšením 31,9 metru. Staré schody byly ve stanici od počátku 80. let a jejich odstraňování trvalo 35 dnů. Jeden schod vážil až 40 kilogramů, nové jsou o více než polovinu lehčí. Kompletně byl opraven celý eskalátorový tunel.

Ve stanici bylo vyměněno osvětlení, opraveny podhledy, vyčištěny byly obklady a zrekonstruovány rozvody elektřiny. Na obklady byly naneseny antigraffiti nátěry a vyčištěny jsou nástěnné malby. DPP nechal vybudovat nový nerezový odvodňovací systém a odstranit průsaky vody.

DPP na Karlově náměstí začal budovat také výtahy pro vozíčkáře a cestující s kočárky, ústící do domu vedle Václavské pasáže. Cestující nejprve z povrchu sjedou výtahem do propojovací chodby. Odtud se následně zhruba osm desítek metrů dlouhou chodbou dostanou k výtahům, které je dopraví přímo na nástupiště. Po dokončení výtahů bude Karlovo náměstí 46. bezbariérovou stanicí z celkového počtu 64 stanic metra.

Karlovo náměstí není jedinou stanicí, která bude kompletně opravena. "Máme plán rekonstrukce stanic. Připravuje se rekonstrukce vestibulu Na Knížecí ve stanici Anděl, připravujeme Jiřího z Poděbrad či Floru," řekl generální ředitel DPP Petr Witowski. Podnik nyní zpracovává studii, která určí, jak a které schody musí být vyměněny.

 

Právě se děje

Další zprávy