Bazar zbytků jako ekologická jednička. Soutěž E.ON Energy Globe má svého vítěze

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 14. 10. 2019 9:34
V pořadí 11. ročník ekologické soutěže E.ON Energy Globe, do kterého se zapojilo celkem 273 projektů, zná svého vítěze. Projekty letos soutěžily v kategoriích Obec, Firma, Stavba, Vzdělávání a Produkt. Odborná porota vybírala dva nejlepší počiny zaměřené na úsporu energií a ochranu přírody v každé kategorii. Absolutní jedničkou se stal projekt Nesnězeno.cz zachraňující jídlo z českých restaurací.
Foto: Thinkstock

Zájem o zelená řešení roste

Do letošního ročníku největší tuzemské soutěže oceňující ekologické projekty se zapojilo celkem 273 projektů, z nichž deset vybrala odborná porota do finálního hlasování veřejnosti. "O vítězích jednotlivých kategorií rozhodovala široká veřejnost prostřednictvím online hlasování. Celkem lidé projektům poslali 37 tisíc hlasů. Absolutním vítězem soutěže se letos stal projekt Nesnězeno.cz, který zvítězil také v nově zavedené kategorii Produkt, kde získal od veřejnosti téměř šest tisíc hlasů," říká Vladimíra Glaserová ze společnosti E.ON, která soutěž v Česku organizuje.

"Když jsme před 11 lety se soutěží Energy Globe začínali, nebyl trvale udržitelný rozvoj a zelená řešení zdaleka tak populárním tématem jako dnes. Jsem rád, že doba se změnila a že lidé, a nejen ti z generace Z, se o životní prostředí aktivně zajímají a není jim lhostejné," připomíná generální ředitel E.ON v Česku Martin Záklasník. Podle něj počet projektů v soutěži rok od roku roste.

Podle zástupkyně poroty Elišky Maršálkové roste každým rokem i kvalita projektů. "Je vidět velká snaha obcí a firem přicházet s dlouhodobě udržitelnými řešeními. V soutěži se odrážejí aktuální společenské trendy. Velmi znatelné bylo například téma recyklace a precyklace," dodává Maršálková, členka Akademie věd ČR.

Celkový vítěz soutěže E.ON Energy Globe bude Česko zastupovat na mezinárodním finále ve Finsku.

  • Na následujících kartách se podívejte na představení letošních finalistů v jednotlivých kategoriích:
 

Právě se děje

Další zprávy