Výsledek obří železniční zakázky zrušil antimonopolní úřad. SŽDC porušila zákon

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 9. 2017 14:02
Výsledek zakázky na modernizaci úseku Praha Hostivař - Praha hlavní nádraží napadla společnost Eurovia jako lídr sdružení, ve kterém byla společně s firmami Strabag Rail a GJW Praha.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: České dráhy

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výsledek tendru na modernizaci železničního uzlu v Praze za 3,5 miliardy korun. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) podle úřadu porušila zákon o veřejných zakázkách. Rozhodnutí je pravomocné.

Tendr napadla společnost Eurovia jako lídr sdružení, ve kterém byla společně s firmami Strabag Rail a GJW Praha. V hodnocení skončila jako druhá v pořadí za sdružením firem Metrostav, Swietelsky Rail a SMP CZ.

Z rozhodnutí antimonopolního úřadu vyplývá, že SŽDC postupovala netransparentně při posouzení kvalifikace sdružení firem vedených Metrostavem. "Postup zadavatele mohl podstatným způsobem ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl v rozhodnutí ÚOHS.

Antimonopolní úřad nezrušil celou zakázku, ale jen konkrétní úkony spojené s posouzením technické kvalifikace původně vybraného sdružení a také to, co po nich následovalo, tedy i výběr vítěze. SŽDC musí navíc zaplatit náklady řízení 30 000 korun.

SŽDC vypsala tendr loni na podzim podruhé. Výběrová komise loni v červnu za vítěze doporučila firmu Chládek a Tintěra s cenou 3,4 miliardy korun. SŽDC ale následně soutěž zrušila s poukazem na nejasnosti ve vlastních kvalifikačních požadavcích. Vítězná firma se pak obrátila na antimonopolní úřad, aby zakázal vypsání nové soutěže. Nakonec ale společnost vzala své podání zpět a SŽDC vyhlásila nový tendr.

Obsahem zakázky je modernizace traťového úseku Praha Hostivař - Praha hlavní nádraží. Začátek stavby, která už měla začít, je v kilometru 177,570, kde stavba navazuje na jinou už realizovanou investici. Konec stavby je před vinohradskými tunely.

 

Právě se děje

Další zprávy