Soukup s Číňany usiluje o vydavatelství Mladá fronta. Savovova firma nemá na provoz

Ekonomika Ekonomika
5. 5. 2020 12:29
Ředitel televize Barrandov a mediální podnikatel Jaromír Soukup má zájem o koupi vydavatelství Mladá fronta, které se nachází v insolvenci. V úterý o tom informovaly Hospodářské noviny (HN) s odkazem na insolvenční rejstřík. Současným majitelem Mladé fronty je uprchlý podnikatel František Savov, mediální dům vydává například ekonomický týdeník Euro.
Jaromír Soukup
Jaromír Soukup | Foto: TV Barrandov

"Rozhodli jsme se předložit prostřednictvím mnou ovládané společnosti Empresa Media následující nabídku na pomoc při reorganizaci Mladé fronty a následující odkup jejího závodu či vybraných aktiv," píše Soukup v dokumentu zveřejněném v insolvenčním rejstříku, na který upozornily HN.

Soukupovo vydavatelství Empresa Media kromě provozování televize Barrandov vydává například ještě časopisy Týden (od dubna kvůli krizi nově jen jako měsíčník) a Sedmička, i několik dalších lifestylových časopisů a webů. Většinu v této společnosti drží Soukup, 49 procent patří firmě Rainbow Wisdom Investment, kterou ovládá čínský státní koncern CITIC.

Soukup taktéž vlastní podíl v jedné z největších tuzemských mediálních agentur Médea. Majoritu v této firmě minulý měsíc ovládla čínská finanční skupina CITIC.

Empresa již podle HN oslovila některé věřitele a nabídla jim odkup jejich pohledávek. Ve zmiňovaném dokumentu nabízí vydavatelství obchodní spolupráci "s využitím našich obchodních kontaktů a zákazníků, která by okamžitě přinesla společnosti nové obchodní zakázky a stabilizovala by její obrat a cash flow".

Empresa Media by se pak podle Soukupa měla podílet na přípravě reorganizačního plánu, který by byl postavený buď na prodeji firmy jako celku, nebo jeho částí. Během reorganizace je také ochotný poskytnout finanční prostředky tak, aby zůstal zachovaný její provoz, uvedly HN.

Vydavatelství Mladá fronta se na začátku března dohodlo na úvěrovém financování se skupinou CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka. Minulý týden nicméně firma oznámila, že ani tyto peníze nestačily. I kvůli pandemii koronaviru jí prý spadly prodeje a příjmy z inzerce do takové míry, že hrozí ukončení provozu v řádu několika týdnů. Mladá fronta proto ze soudu stáhla žádost o povolení reorganizace.

Skupina CPI se ale v březnu současně nechala slyšet, že by vydavatelství ráda převzala, Soukup tak nemusí být jediným zájemcem. Také mluvčí CPI Jakub Velen se pro HN nechal slyšet, že zájem společnosti o Mladou frontu "v principu trvá i nadále".

V současné době vlastní vydavatelství František Savov, který v Česku čelí obvinění v kauze rozsáhlých daňových podvodů, žije v Londýně. Loni v prosinci v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV řekl, že do Česka by se rád vrátil, ale má obavy, že mu nebude umožněn spravedlivý proces. 

Vydavatelství Mladá fronta má několik divizí, od dětských titulů přes ekonomická periodika až po odborné medicínské tituly. Vlajkovou lodí je týdeník Euro a portál Euro.cz.

Společnost se dostala pod tlak poté, co úvěrující banka v důsledku insolvenčního řízení předčasně ukončila smlouvu a vyzvala k uhrazení provozního úvěru. Představenstvo společnosti požádalo o ochranu před věřiteli a management zahájil proces krizového řízení.

Jak Soukup o Zemana přišel. Co stojí za koncem Týdne s prezidentem na Barrandově?

Bezmála po třech letech mizí z obrazovek pořad, v němž prezident dostával exkluzivní prostor v hlavním vysílacím čase. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy