Část českého daňového zákona je v rozporu s právem EU

ČTK ČTK
19. 6. 2014 14:44
Problém se týká odvodů za zaměstnance, které firmám zprostředkovávají pracovní agentury. Podle Soudního dvora EU diskriminuje zahraniční agentury a zvýhodňuje ty české.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Část českého zákona o dani z příjmu je v rozporu s právem Evropské unie o volném pohybu osob, rozhodl ve čtvrtek Soudní dvůr EU.

Problém se týká odvodů za zaměstnance, které firmám zprostředkovávají pracovní agentury. Zákon podle soudu diskriminuje zahraniční agentury a zvýhodňuje ty české.

"Rozsudek jsme dosud neobdrželi, musíme jej nejdříve prostudovat. Nelze vyloučit podání návrhu na úpravu zákona," uvedl mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Diskriminace zahraničních agentur

Český zákon stanovuje, že v případě, kdy má pracovní agentura sídlo v zahraničí, musí zálohy na daň platit firma, která pracovníky zaměstnává. Má-li pracovní agentura sídlo v České republice, platí odvody za zaměstnance sama.

Podle Soudního dvora EU je takové opatření diskriminační vůči zahraničním pracovním agenturám. Tím, že zákon přenáší víc administrativní zátěže na příjemce služeb zahraničních pracovních agentur, činí jejich nabídku méně atraktivní pro české firmy.

Soudní dvůr EU připustil, že v případech naléhavého společenského zájmu unijní právo povoluje členským státům, aby ponechaly určitá omezení volného pohybu služeb. Český daňový zákon ale podle něj tuto podmínku nenaplňuje.

Pro omezení není důvod

Česká právní úprava podle Soudního dvora EU nevedla ke snadnějšímu nebo účinnějšímu výběru daně z příjmu, ani nebyla zásadní pro zamezení daňovým únikům.

Na evropský soud se s otázkou slučitelnosti české právní normy s evropskou legislativou loni v lednu obrátily Nejvyšší správní soud a Krajský soud v Ostravě. Ty posuzují spory, které s českými daňovými úřady vedou firmy Strojírny Prostějov a ACO Industries z Tábora.

 

Právě se děje

Další zprávy