Soud zmrazil majetek Gazpromu v Británii, tvrdí Naftogaz, který má od něj dostat miliardy

ČTK ČTK
19. 6. 2018 19:27
Opatření má pomoci ukrajinské firmě zajistit, aby Gazprom splnil únorové rozhodnutí arbitrážního soudu, podle kterého má Naftogazu vyplatit 2,6 miliardy dolarů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Kyjev - Londýnský soud vyhověl žádosti ukrajinské plynárenské společnosti Naftogaz o zmrazení majetku ruského Gazpromu v Británii. Opatření má pomoci ukrajinské firmě zajistit, aby Gazprom splnil únorové rozhodnutí arbitrážního soudu, podle kterého má Naftogazu vyplatit 2,6 miliardy dolarů (58 miliard korun). Oznámil to Naftogaz. Gazprom v reakci na oznámení uvedl, že bude nadále bránit svá práva v souladu s platnými právními předpisy.

Naftogaz uvedl, že až moskevská centrála Gazpromu obdrží rozhodnutí soudu, musí do 48 hodin poskytnout Naftogazu seznam veškerého majetku s hodnotou vyšší než 50 tisíc dolarů, který má v Anglii a Walesu. Zatím však není jasné, jaký majetek Gazpromu by rozhodnutí mohlo ovlivnit. Podle internetových stránek firmy v Londýně sídlí divize marketingu a obchodu, která má přes 450 zaměstnanců, uvedla agentura Reuters.

Gazprom minulý týden uvedl, že se mu podařilo pozastavit výkon verdiktu švédského arbitrážního soudu o smlouvách o tranzitu plynu s Naftogazem. Rozhodnutí odvolacího soudu má bránit Naftogazu, aby se pokusil zabavit majetek Gazpromu mimo Rusko. Naftogaz však tvrdí, že rozhodnutí pozastavuje možnost zabavení majetku pouze ve Švédsku. Ukrajinská firma také požádala o zrušení rozhodnutí.

Naftogaz si již dříve zajistil povolení ke zmrazení majetku Gazpromu v Nizozemsku a ve Švýcarsku.

Spory kolem plynu jsou průvodním jevem zhoršených vztahů mezi Kyjevem a Moskvou po ruské anexi Krymu a vypuknutí povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny. Gazprom a Naftogaz se kvůli svým sporům obrátily na arbitrážní soud ve Stockholmu v červnu 2014. Spory se týkají smluv o dodávkách ruského plynu pro Ukrajinu a tranzitu ruského plynu do Evropy přes území Ukrajiny. Obě smlouvy jsou platné do 31. prosince 2019.

 

Právě se děje

Další zprávy