Soud zahájil insolvenční řízení s agenturou Médea

Ekonomika Ekonomika
3. 2. 2021 17:59
Soud zahájil insolvenční řízení proti mediální agentuře Médea, jejímž menšinovým akcionářem je podnikatel Jaromír Soukup. Soudce o něm rozhodl ve středu na návrh společnosti Lipian Trade. Uvedl to server Info.cz. Řízení bylo vyhlášeno kvůli neuhrazené faktuře za inzerci v časopise Harmonie v hodnotě asi 16 tisíc korun.
Jaromír Soukup.
Jaromír Soukup. | Foto: TV Barrandov

Pohledávku kvůli nezaplacené faktuře uplatňuje u Městského soudu v Praze firma Lipian Trade, které ji postoupila společnost Muzikus.

"Měl být podán návrh společnosti - o jejíž existenci jsme se dnes dozvěděli -, která údajně koupila pohledávky za 80 tisíc korun, přičemž o žádném postoupení jsme nebyli informováni," uvedl pro server Info.cz Jaromír Soukup s tím, že Médea ale tyto pohledávky eviduje jako uhrazené.

"Jistě jsme připraveni situaci vyřešit jednáním, složením do úschovy, opětovnou platbou či podobným normálním obchodním jednáním. Návrhu nerozumím a považuji jej za neoprávněný a zcela zřetelně společnost poškozující. Výše pohledávek, které jsou uváděné, jsou zcela marginální a návrh na insolvenční řízení je zcela zbytečný a šikanózní," dodal Soukup.

Společnost Lipian Trade ve svém podání uvádí, že vůči Médee mají pohledávky po splatnosti i další společnosti, například Smart Events nebo firma zabývající se odkupem pohledávek Artur Collina. I v těchto případech má jít o pohledávky v řádu tisícikorun, respektive nízkých desetitisíců.

Věřitel ale tvrdí, že Médea měla podle poslední zveřejněné účetní závěrky závazky po lhůtě splatnosti ve výši 351 milionů korun. Zmiňuje také Českou televizi, které má Médea dlužit značné prostředky.

Mediální agentura Médea Group patří k nejvýznamnějším firmám svého druhu v Česku. Její tržby se v posledních letech pohybují mezi dvěma a třemi miliardami korun ročně. Většinovým majitelem agentury je od loňského jara skrze společnost Rainbow Wisdom Investment čínská společnost CITIC, druhým největším akcionářem je Jaromír Soukup. 

Video: Na TV Barrandov jsem pyšný. Jaromír Soukup hrál roli, teprve teď je autentický, říká Köppl

Je to mimořádný profesionál. Řada médií nepochopila, co televize představuje, líčí Daniel Köppl, donedávna výkonný šéf vydavatelství Empresa Media. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy