Soud v USA otevřel státům cestu k legalizaci sportovního sázení

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 5. 2018 20:35
V USA se dosud smělo sázet na sportovní výsledky pouze v Nevadě a v omezené míře i ve státech Delaware, Montana a Oregon.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington/New York - Nejvyšší soud Spojených států otevřel jednotlivým americkým státům možnost legalizovat sportovní sázky. Potvrdil rozhodnutí soudu v New Jersey z roku 2014, kterým nižší soud povolil sportovní sázky v tamních kasinech a na dostizích. Zároveň nejvyšší soud zrušil federální zákon z roku 1992 zakazující sportovní sázení ve většině amerických států, informují americká média.

V USA se dosud smělo sázet na sportovní výsledky pouze v Nevadě, kde se nachází vyhlášené centrum hazardu Las Vegas, a v omezené míře i ve státech Delaware, Montana a Oregon.

Na nelegální sportovní sázky lidé nyní v USA ročně vynaloží miliardy dolarů. Některé státy spatřují v sázení na sport a v loteriích potenciálně významný zdroj daňových příjmů.

Legalizaci sportovního sázení se bránily velké americké sportovní svazy, jako je Národní fotbalová liga (NFL) a baseballová liga Major League Baseball. Obávají se přitom, že tím utrpí čistota sportu, protože by mohl vzniknout tlak na podplácení rozhodčích.

Zpráva podpořila akcie sázkových společností, kasin a dodavatelů herních systémů. Například akcie herní a sázkařské firmy Scientific Games přidávaly kolem 13 procent a vystoupily na rekord. Akcie výrobce herních automatů a jiných herních technologií International Game Technology pak měly k dobru více než čtyři procenta a vykazovaly nejvyšší jednodenní zisk od března. Na rekord vystoupily také akcie provozovatele dostihů a kasin Churchill Downs.

V České republice od ledna platí nový zákon o hazardu. Nařizuje povinnou registraci hráčů při kurzovém sázení na pobočkách, dosud se museli registrovat jen při internetových sázkách. Tradičně velký zájem je v Česku o sázky na hokejová mistrovství.

Celkové sázky na nynější mistrovství světa v Dánsku zatím podle sázkových kanceláří dosáhly zhruba 850 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy