Soud: Server nemusí mazat kritiku realitky v diskusi

ČTK ČTK
12. 8. 2013 10:20
Nejvyšší soud definitivně zamítl žalobu firmy, která dostala rekordní pokutu od ČOI
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Provozovatel serveru Měšec.cz nemusí mazat diskusní vlákno, ve kterém někteří čtenáři ostře kritizovali obchodní praktiky realitní kanceláře Prolux Consulting. Nejvyšší soud odmítl dovolání kanceláře. Definitivně tak potvrdil verdikt, který internetová komunita chápala jako potvrzení svobody projevu v online diskusních fórech.

Sporná diskuse se rozpoutala pod článkem o výhodách a nevýhodách prodeje bytu prostřednictvím realitní kanceláře. Někteří uživatelé serveru Měšec.cz si začali vyměňovat své zkušenosti s činností firmy Prolux Consulting. Realitní kancelář se v diskusním vláknu pokoušela bránit vlastními příspěvky, později podala žalobu. Požadovala smazání vlákna a odškodnění 50 tisíc korun od provozovatele serveru, společnosti Internet Info.

Svini smažte, zbytek ne

Městský soud v Praze nejprve v roce 2010 nařídil vlákno smazat. Vrchní soud však o rok později rozsudek změnil. Server musel smazat jen vulgární přirovnání "jak svině" v titulku jednoho z diskusních příspěvků. Finanční kompenzaci oba soudy zamítly.

Podle vrchního soudu nelze žádnou informaci v příspěvcích považovat za protiprávní, zjevně nepravdivou a dehonestující. Diskuse tak nemohla zasáhnout do dobré pověsti žalobce. Přispěvatelé v ní uplatnili své hodnotové soudy vycházející z konkrétních zkušeností, a proto nevybočili z mezí přípustné kritiky.

V dovolání k Nejvyššímu soudu realitní kancelář vytkla odvolacímu soudu, že sice nechal při jednání přečíst sporné příspěvky, avšak nijak neprokazoval, zda jsou pravdivé. Nejvyšší soud v tom však chybu neviděl.

"Za této skutkové situace nebylo nezbytné zjišťovat pravdivost předmětných příspěvků, neboť tyto příspěvky nebyly schopny, s uvedenou výjimkou, zasáhnout do dobré pověsti žalobce," stojí v usnesení Nejvyššího soudu.

Firma Prolux Consulting loni dostala za porušení zákazu užívání nekalých obchodních praktik při uzavírání smluv pětimilionovou pokutu od České obchodní inspekce.

 

Právě se děje

Další zprávy