Soud zahájil insolvenční řízení s firmou šéfa lihové mafie

ČTK ČTK
22. 4. 2015 18:45
V minulosti bylo řízení zahájeno už dvakrát. Jednou bylo zastaveno, podruhé soud odmítl návrh jako neurčitý a kritizoval chybějící náležitosti.
Radek Březina.
Radek Březina. | Foto: ČTK

Zlín - Krajský soud v Brně již potřetí zahájil insolvenční řízení se společností Morávia-Chem z Hrobic na Zlínsku, kterou tajně vlastnil zlínský podnikatel a šéf lihové mafie Radek Březina. Insolvenční návrh podal jednatel firmy Radek Menšík, závazky včetně požadavku celníků na zajištění spotřební daně vyčíslil téměř na 211 milionů korun. Zahájení řízení bylo v insolvenčním rejstříku zveřejněno ve středu, zjistila ČTK.

Soud řízení zahájil v minulosti už dvakrát, jednou bylo zastaveno, v pondělí bylo zveřejněno odmítnutí druhého návrhu, podle soudu byl neurčitý a neobsahoval veškeré náležitosti. Soud odmítl také tvrzení společnosti o předlužení. Aktuální návrh na zahájení insolvenčního řízení je doplněn o další skutečnosti.

Soud druhému návrhu firmy vyčítal, že dlužník uvedl pouze jednoho věřitele, o předlužení však jde pouze tehdy, pokud má dlužník více věřitelů. V aktuálním návrhu má podle Menšíka firma závazky z nájmu, odvodů z mezd, DPH či půjčky společníka. Pohledávku celníků vyčíslil téměř na 54 milionů korun. Firma má majetek v hodnotě 74,6 milionu korun.

"Dne 17.3. 2015 vydal Celní úřad pro Zlínský kraj další zajišťovací příkaz ve výši 54,089.865 Kč. Vzhledem k tomu, že firma již v exekuci je a je zajištěný veškerý majetek včetně zásob a jsou zajištěné bankovní účty, došlo tímto opatřením k opětovnému úplnému zastavení činnosti firmy. Firma je v tomto okamžiku předlužena a zastavila platby svých závazků," uvedl v návrhu Menšík.

První insolvenční řízení s firmou bylo zahájeno na začátku března, návrh podalo vedení společnosti, které vyčíslilo závazky na 630 milionů korun. Menšík tehdy v návrhu uvedl, že celní úřad chtěl po firmě na konci ledna složení jistoty v celkové hodnotě téměř 510 milionů korun.

Firma peníze v požadovaném termínu nesložila a celníci na její majetek včetně zásob nařídili exekuci. Soud však 14. března insolvenční řízení zastavil. Společnost totiž uspěla s odvoláním proti příkazu celního úřadu na složení jistoty téměř 510 milionů korun, Menšík proto vzal insolvenční návrh zpět.

Březina v areálu Morávia-Chem zřejmě prováděl falešnou denaturaci lihu, firma hrála klíčovou roli v obchodech s nezdaněným alkoholem. Podle obžaloby způsobila mafie kolem Radka Březiny škodu na daních v rekordní výši 6,7 miliardy korun.

Případ rozsáhlých obchodů s nelegálním lihem řeší olomoucký soud od začátku prosince. Zlínský okresní soud také v pondělí uložil Radku Březinovi dva roky za to, že v jedné z budov bývalého areálu Svitu ve Zlíně ukrýval zbraně. U soudu tvrdil, že mu zbraně v 90. letech dal do zástavy za půjčku nějaký Jugoslávec. Rozsudek není pravomocný.

 

Právě se děje

Další zprávy