Rodinná sklárna Rückl Crystal je v konkurzu. Stále vyrábí

Adéla Skoupá, Barbora Roubalová
Aktualizováno 28. 8. 2015 16:12
Sklárna dluží více než 156 milionů korun šesti desítkám věřitelů. Firma doplatila na ekonomickou krizi i politické dění ve světě. Vyvážela třeba do Egypta, Íránu a Ruska.
Poslední šéf rodinné firmy: Jiří Rückl pokračoval v Nižboru od roku 1992 s výrobou v rodinné sklárně. Kvůli propadu zahraniční poptávky a havárii pece má firma dluhy.
Poslední šéf rodinné firmy: Jiří Rückl pokračoval v Nižboru od roku 1992 s výrobou v rodinné sklárně. Kvůli propadu zahraniční poptávky a havárii pece má firma dluhy. | Foto: HN – Jan Rasch

Praha - Rodinná sklárna Rückl Crystal z Nižboru na Berounsku jde do konkurzu. O budoucnosti podniku, kde se vyráběly například sošky Českých lvů, se rozhodlo na jednání věřitelů sklárny na Krajském soudu v Praze. Sklárna s více než staletou tradicí dluží v souhrnu 156 milionů korun.

"Vzhledem k tomu, že nebyl podán návrh na reorganizaci firmy, byl vyhlášen konkurz," řekl soudce Jaroslav Vaško, který má případ na starosti.

Podle insolvenčního správce Davida Jánošíka by se měl začátkem září sejít zvolený věřitelský výbor, který by se měl dohodnout, jak majetek padlé firmy zpeněží. Pravděpodobně dojde k prodeji továrny z roku 1903, správce předpokládá, že se majetek prodá v celku. Hodnota sklárny byla oceněna na 74 milionů korun.

Sklárna je dnes i přes neutěšenou finanční situaci stále v provozu - peníze na něj poskytla společnost Swiss Forfait, která dřív platila export firmy a je zároveň se svými šedesáti miliony největším věřitelem Rücklu.

Firem, kterým Rückl Crystal dluží peníze, je celkem 62. V jednacím sále soudu na náměstí Kinských se ale sešli zástupci pouze devíti společností, mezi nimi například RWE, České spořitelny či zmíněné firmy Swiss Forfait, která bude zároveň členem věřitelského výboru.

Banky přestaly firmě věřit

Insolvenční návrh k soudu letos v květnu podal sám majitel a šéf rodinné firmy Jiří Rückl. Rodina totiž nechtěla upřednostňovat výplaty zaměstnanců před ostatními věřiteli. Sklárně se navíc nepodařilo získat půjčku, banky ve výrobce luxusního zbytného zboží neměly důvěru.

Příběh rodinné sklárny Rückl Crystal

Továrna dál vyrábí, řídí ji správce a slavná rodina Rücklova o ni přijde. Příběh rodinné sklárny čtěte na webu Hospodářských novin

"Nezbylo, než ten krok prostě udělat. Už jsme to dál nemohli utáhnout. Obrovský tlak od velkých věřitelů, včetně státu, se stupňoval. Udělali jsme to sami, což je lepší, než kdyby nás do insolvence poslal některý věřitel. Soud se na to dívá jinak, když sami uznáte, že máte problémy, které už nejste schopni vyřešit," vysvětlil už dříve pro Hospodářské noviny čtyřiasedmdesátiletý prezident společnosti Rückl.

Rodinný podnik ležící v údolí Berounky má za sebou dlouhou historii sahající do roku 1903, vyráběly se zde například broušené sošky filmových cen Český lev nebo jiné luxusní zboží z olovnatého křišťálu, které se vyváželo hlavně do zahraničí - do Japonska, Ruska či arabských zemí.

Právě neúspěšný export firmu nakonec položil. V letech 2013 a 2014 se propadla poptávka v Egyptě, Íránu a Rusku. Poslední ranou byla technická závada na tavicí peci, kvůli které firma produkovala tři a půl měsíce neprodejné sklo.

Od roku 1846

Sklářský rod Rücklů je s výrobou skla spjat už dlouho. Jan Rückl založil svou firmu v roce 1846 v Cyranově Ostrově. Jeho syn postupně vystavěl sklárny ve Včelničce, Skalici a v roce 1903 právě v Nižboru. Činnost firmy byla ukončena znárodněním v roce 1945 a výroba pokračovala pod značkou Bohemia.

V roce 1992 obnovil činnost společnosti Jiří Rückl. Firmu musel koupit, protože stát ji znárodnil na základě Benešových dekretů po roce 1945 a restituce se týkala jen majetku zabaveného po únoru 1948.

 

Právě se děje

Další zprávy