Začíná soudní bitva o radler. Není to obecné označení, my ho vymysleli, říká Heineken

ČTK ČTK
8. 4. 2017 14:52
Soud bude muset vyřešit, kdo smí používat název radler pro ochucená piva. Skupina Heineken si totiž v roce 2001 zaregistrovala název radler.cz. Jenže v roce 2013 Úřad průmyslového vlastnictví uvedenou ochrannou známku zrušil s odůvodněním, že jde o obecný název. Heieken ale tvrdí, že obecným označením pro ochucená piva se slovo radler stalo až násedně.
Foto: zlatopramen.cz

Praha - Nárokem na používání označení radler pro mix piva a limonády se bude zabývat soud. Pivovarnická skupina Heineken ČR totiž podala správní žalobu proti rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví, který zneplatnil její dříve přihlášenou ochrannou známku radler.cz.

Podle úřadu vnímají čeští spotřebitelé označení radler jako obecný typ nízkoalkoholického nápoje, a známka tak postrádala schopnost rozlišit konkrétní výrobky Heinekenu od jiných.

Heineken v žalobě uvádí, že se rozhodnutím úřadu cítí být "zcela zásadním způsobem dotčen na svých právech". Podle pivovaru instituce porušila jak zákon o ochranných známkách, tak i správní řád. Domáhá se proto zrušení pravomocného rozhodnutí a vrácení věci úřadu k dalšímu řízení. Pražský městský soud se bude žalobou zabývat 27. dubna.

To slovo jsme přinesli my

Předchůdce Heinekenu přihlásil známku radler.cz už na sklonku roku 2001, úřad ji v roce 2002 zapsal do rejstříku ochranných známek. Když pivní mixy později získaly v Česku popularitu a několik podniků je po vzoru německy mluvících zemí pojmenovalo jako radler, inicioval Heineken předběžné soudní opatření, na jehož základě musely ostatní pivovary přestat název používat. Poté však Úřad průmyslového vlastnictví prohlásil v roce 2013 ochrannou známku za od počátku neplatnou.

Heineken nyní argumentuje tím, že zapsáním známky získal výlučné právo označovat své výrobky slovem radler a vzhledem k postoji úřadu byl přesvědčen, že známka je právně v pořádku. Mimo jiné upozorňuje na to, že ke dni zápisu známky do rejstříku neobsahovaly slovníky ani encyklopedie popis nebo vysvětlení pojmu radler, z čehož dovozuje, že v českém prostředí nešlo o obvyklé slovo v běžném jazyce. Známka tak podle pivovaru měla rozlišovací způsobilost.

Pravda ovšem je, že Úřad průmyslového vlastnictví ve své databázi eviduje, že slovo radler si jako ochrannou známku pro nealkoholické nápoje již v roce 1997 nechala zapsat firma WTM. Ta ale v roce 2007 zkrachovala a ochranná známka zanikla. 

Rozkvět míchaných nápojů na bázi piva dosáhl v Česku vrcholu v roce 2012. Tehdy se jich podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven vypilo 434 000 hektolitrů. I tak šlo ale oproti vyrobeným 19,2 milionu hektolitrů piva o nízký údaj. V dalším roce již klesla spotřeba mixů zhruba o 40 procent na 260.000 hektolitrů, předloni činila 281 000 hektolitrů.

 

Právě se děje

Další zprávy