Slavný Cirque du Soleil je v krizi. Propouští umělce a žádá o ochranu před věřiteli

Ekonomika Ekonomika
1. 7. 2020 17:13
Kanadská zábavní společnost Cirque du Soleil požádala o soudní ochranu před věřiteli. Kvůli pandemii koronaviru musela zrušit všechna vystoupení a propustit umělce. Nyní bude pracovat na plánu obnovy podnikání, informovaly v pondělí zahraniční tiskové agentury. Slavný cirkus se několikrát představil také v Praze.
Foto: Live Nation, Robert Sedmík

Kvůli opatřením, která mají zabránit šíření nemoci covid-19, společnost od března zrušila všechna představení a musela propustit 95 procent zaměstnanců.

"S nulovými příjmy od nuceného uzavření všech našich představení kvůli covidu-19 muselo vedení jednat rozhodně, aby ochránilo budoucnost firmy," vysvětluje generální ředitel Daniel Lamarre.

Cirque du Soleil podepsal dohodu se svými soukromými investory, podle které skupina převezme závazky cirkusu a investuje 300 milionů USD, v přepočtu 7,2 miliardy korun, do opětovného zahájení činnosti.

V rámci dohody také státní společnost Investissement Québec poskytne 200 milionů dolarů na financování dluhu. Mezi soukromými investory jsou fond TPC Capital, čínská firma Fosun International a kanadský penzijní fond Caisse de dépôt et placement du Québec.

Společnost oznámila, že musí propustit téměř 3500 zaměstnanců. Nabídka od sponzorů jí umožňuje najmout podstatnou část propuštěných zpět po obnovení představení.

Cirque du Soleil proslul zejména akrobatickými představeními. Firmu v roce 1984 založil Guy Laliberté s pouličními umělci v Québecu, od té doby se z ní stal jeden z nejslavnějších vývozních artiklů Kanady. TPG, Fosun a kanadský penzijní fond vlastní většinový podíl ve společnosti od roku 2015.

Cirque du Soleil svá představení s akrobaty pořádá po celém světě a každý večer nabízel představení v Las Vegas. Většina příjmů pochází z prodeje vstupenek, firma ale organizuje také soukromé akce, prodává maloobchodní zboží s tematikou představení a poskytuje licenci na svoji značku ubytovacímu a módnímu průmyslu. Provozuje i společný podnik s Bell Media, který má na starosti výrobu televizních pořadů, filmů a her.

 

Právě se děje

Další zprávy