Chemička snižuje uhlíkovou stopu díky zelenému dusíku. CO2 eliminovala už o 500 tun

ČTK ČTK
25. 8. 2021 15:02
Sokolovská chemička Synthomer začala jako první firma v Česku odebírat z produkce Linde Gas takzvaný zelený dusík. Díky jeho ekologické výrobě z obnovitelných zdrojů se snižuje uhlíková stopa a přispívá tak k ochraně klimatu a životního prostředí. Náklady na zelené produkty jsou sice vyšší, sokolovskou chemičku to ale neodradilo, řekl ředitel Milan Brejchal.
Sokolovská chemička sice není největším znečišťovatelem v regionu, v emisích CO2 ale patří k významným producentům.
Sokolovská chemička sice není největším znečišťovatelem v regionu, v emisích CO2 ale patří k významným producentům. | Foto: ČTK

Dodávky zeleného dusíku byly do sokolovské chemičky zahájeny v lednu letošního roku. Za sedm měsíců odebrala více než 1000 tun zeleného dusíku. "Využíváme ho pro výrobní účely, protože chemický průmysl se bez dusíku neobejde, ale také na přípravu zařízení pro bezpečné provedení odstávky," řekl Brejchal.

Díky zelenému dusíku se podařilo Synthomeru od ledna snížit uhlíkovou stopu o 497 tun oxidu uhličitého. Pro porovnání vůz s ročním nájezdem 20 000 kilometrů je zdrojem 2,448 tuny oxidu uhličitého za rok. Od ledna do července tedy chemička ušetřila stejné množství CO2, jaké za rok vyprodukuje 203 osobních aut s nájezdem 20 000 kilometrů, uvedl Brejchal.

Mezi zelené produkty se řadí kapalný kyslík, dusík a argon. "Vyrábíme plyny ze vzduchu, rozdělujeme vzduch na jednotlivé složky. Klíčovou surovinou pro výrobu kapalného produktu je elektrická energie, standardně v Česku z atomových a uhelných elektráren. Nicméně pro zelený produkt používáme energii čistou z obnovitelných zdrojů, solární a větrné elektrárny," popsal ředitel prodeje a marketingu společnosti Linde Marek Peterka.

O zelené produkty je podle něj zájem, ekologicky šetrné podnikání je prioritou pro stále více firem v Česku i ve světě.

Sokolovská chemička sice není největším znečišťovatelem v regionu, v emisích CO2 ale patří k významným producentům. Podle České informační agentury životního prostředí (CENIA) v roce 2019 vyprodukovala 110 491 tun CO2, zatímco nedaleká elektrárna Tisová, patřící do skupiny firem Sokolovské uhelné, produkovala 609 484 tun, tedy šestkrát více.

Synthomer podniká v ekologizaci výroby i další kroky. Staví nový energetický zdroj téměř za 140 milionů korun, díky kterému přejde z uhelného zdroje na plynový a výrazně tak sníží produkci oxidu uhličitého. Dokončuje také ekologickou výrobní linku na likvidaci odpadních vod, díky které se vyčištěná voda může navrátit do přírody.

 

Právě se děje

Další zprávy