Na softwaru se dá díky koronakrizi ušetřit. Firmy se snaží nabídkou licencí pomáhat

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
17. 6. 2020 17:18
Živnostníci si o kompenzační bonus od státu mohou žádat také skrze datovou schránku, firmě Software602 však přišlo, že uživatelsky pohodlnou formu moc lidí nevyužívá. Od května tak zdarma nabídla aplikaci pro obsluhu datové schránky. Česká firma přitom není jediná, jež v době koronaviru poskytla placené internetové služby zdarma, učinily tak třeba technologické giganty Apple či Adobe.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

"Překvapilo nás, že číslo lidí, kteří si o příspěvek žádají skrze datovou schránku, je tak nízké. Internetový úřad v Česku zkrátka ještě tak dobře nefunguje," uvedl pro on-line deník Aktuálně.cz ředitel marketingového oddělení firmy Software602 Ladislav Zdobinský.

Podle údajů k 11. květnu obdržela finanční správa celkem 518 872 žádostí o příspěvek, který stát podnikatelům poskytuje v důsledku koronavirové krize, z toho 89 354 žádostí dorazilo prostřednictvím datové schránky. Lidé mohou o kompenzační bonus požádat také skrze e-mail, poštou, přes aplikaci Elektronická podání pro finanční správu, na podatelnách a ve sběrných boxech umístěných před finančními úřady. 

"V rámci nastalé situace jsme aplikaci Signer, která za normálních okolností není za úplně malé peníze, určitým skupinám nabídli zdarma," doplnil Zdobinský s tím, že firma službu zdarma zpřístupnila kromě živnostníků také školám.

Živnostníci doposud museli za využívání aplikace zaplatit licenční poplatek 2400 korun bez DPH, větší týmy aplikaci pořídily za 6900 Kč bez DPH (mohlo ji pak využívat pět uživatelů v rámci jedné registrace).

Program slouží mimo jiné i k úpravě dokumentů ve formátu PDF. Podle Zdobinského chce firma více rozšířit povědomí o tom, jak lze vyřizovat různé žádosti na dálku.

Firma dala OSVČ a školám aplikaci zdarma na začátku května a zatím na neomezené období. Za koronavirové krize poskytly některé za normálních okolností placené programy i další firmy. Většina z nich s výhodnými nabídkami přišla v době nejtužších restrikcí v období března a dubna.

Například americká firma Adobe pro studenty a pedagogy, jejichž výuka se musela ze škol a univerzit přesunout domů, zdarma uvolnila službu Creative Cloud. Původně měla nabídka platit do 31. května, nakonec ji firma prodloužila až do 6. července. Za normálních okolností zaplatí studenti a pedagogové za měsíční předplatné tohoto programu 19,66 eura (přes 500 korun). Adobe Creative Cloud umožňuje přístup k programům společnosti jako Photoshop, Illustrator a další. 

Americká společnost Apple zase nabídla zdarma programy Final Cut Pro X pro úpravu videí a Logic Pro X, který umožňuje nahrávání, střih i míchání hudby. V případě prvního z programů firma prodloužila zkušební verzi z třiceti na devadesát dní. Akce se vztahuje i na uživatele, kteří zkušební verzi už v minulosti využili.

Taktéž u služby Logic Pro X dal Apple k dispozici tříměsíční období za nulovou cenu. U tohoto programu jinak zkušební verze ani neexistuje, zákazník si ho musí rovnou koupit za 199,99 dolaru (4700 korun). Final Cut Pro X vyjde na 299,99 dolaru (7000 korun). Obou nabídek je stále možné využít. 

Řadě firem pak finančně ulehčila další americká společnost Microsoft. Svou službu Microsoft Teams, která umožňuje on-line komunikaci, mohou lidé pořídit v půlroční verzi zdarma. Zpočátku nabídka směřovala jen do nemocnic, škol a firem v Číně, později ale Microsoft uvolnil program na šest měsíců zdarma celosvětově. 

Podle odborníka na zabezpečení sítí Martina Hallera se firmy i školy během koronavirové krizi naučily používat nové internetové nástroje a služby, které jim pomohly zvyknout si na práci z domova. "Programy a služby zdarma, takzvaně na zkoušku, nabízely firmy i před koronavirem. Je však pravda, že aktuálně nabízí své produkty zdarma na delší dobu (např. tři měsíce místo jednoho měsíce), a tak spíše přispívají k finanční úlevě pro postižené firmy/podnikatele," dodal pro Aktuálně.cz Haller. 

Video: Avast prodával detailní data, přestal chránit uživatele, je to chamtivá firma, říká Dvořák

Lidé dávali výpovědi, nechtěli být součástí firmy obchodující s daty. Prodávala se data, která se dají snadno personalizovat, říká bývalý zaměstnanec | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy