Vláda tendr na dostavbu Temelína nezastaví, není prý důvod

ČTK ČTK
18. 3. 2014 18:20
Vláda podle premiéra neuvažuje ani o garancích výkupních cen elektřiny.
Jaderná elektrárna Temelín.
Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Reuters

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se domnívá, že nejsou důvody pro zastavení miliardového tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Řekl to v úterý v rozhovoru pro ČTK.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v neděli uvedl, že pravděpodobnější variantou tendru je jeho zrušení.

"Nemám informace o tom, že by existovaly důvody pro zastavení výběrového řízení," řekl Sobotka. Podle něj má tendr jasná pravidla a vláda do něj nijak nezasahuje.

Na dotaz, zda by vláda zvažovala nějakou formu podpory pro ČEZ, premiér řekl: "Tendr byl zahájen v okamžiku, kdy žádné takové garance ze strany minulých vlád přislíbeny nebyly. Pro mne by to byla nová otázka a předběžně na ni odpovídám: Nikoliv." Garance výkupních cen elektrické energie označil za riskantní řešení a hazard se státním rozpočtem.

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se účastní americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, předloni z tendru ČEZ vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Dva nové bloky temelínské elektrárny mají víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba má být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let. Jde o zakázku za několik set miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy