Snížíme DPH u služeb, piva, jídla nebo vody, slibuje Schillerová. Podmínkou je rozšíření EET

pk pk
21. 3. 2018 9:43
Ministerstvo financí věří, že i přes nižší DPH se příjem do státního rozpočtu zvýší. Dobrým příkladem je prý oblast stravovacích služeb, kde už daň klesla.
Pivo jako voda. (ilustrační foto)
Pivo jako voda. (ilustrační foto) | Foto: iStock

Praha - Ministerstvo financí navrhuje rozsáhlé snížení DPH. Podle ministryně Aleny Schillerové (ANO) půjde o kompenzaci podnikatelů za zavedení elektronické evidence tržeb (EET).

Změny jsou ale podle ní možné pouze tehdy, pokud poslanci podpoří start dalších fází EET. Původní harmonogram třetí a čtvrté fáze evidence zrušil Ústavní soud.

"Bilance prvního roku s evidencí tržeb v pohostinství v kombinaci se snížením daně na stravovací služby nám ukázala, že i přes nižší DPH se výběr daní zvýšil," říká Schillerová. Odhaduje, že veřejné rozpočty kvůli novému návrhu na snížení daně přijdou o 3,4 miliardy korun.

Do nejnižší desetiprocentní sazby DPH mají nově spadat některé řemeslné a odborné služby, kadeřnické a kosmetické služby, opravy jízdních kol či obuvi, úpravy a opravy oděvů a textilních výrobků pro domácnost.

Díky snížení DPH má zlevnit také vodné a stočné. "Ministerstvo financí disponuje nástroji, kterými ohlídá, že tento rozdíl nezůstane u vodárenských společností, jak se to stalo například v případě farmaceutických společností při snížení DPH na léky," zdůrazňuje Schillerová.

Ministerstvo znovu navrhuje také nižší daň u prodeje točeného piva, kde by mělo dojít k přeřazení ze stávající 21% sazby do desetiprocentní.

Na deset procent má klesnout také DPH u stravovacích služeb a podávání nealkoholických nápojů, kterou z 21 na 15 procent snížila už předchozí koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL v souvislosti se startem první fáze elektronické evidence tržeb.

Od 1. ledna 2015 platí v Česku tři sazby daně z přidané hodnoty. Základní činí 21 procent, snížená 15 procent, tehdejší novinkou byla právě snížená sazba ve výši 10 procent na léky, knihy či kojeneckou výživu. Od roku 2017 patří do 10% sazby také noviny a časopisy.

Výčet zboží a služeb, pro něž ministerstvo nově navrhuje 10% DPH:

  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany,
  • stravovací služby a podávání nápojů vč. točeného (sudového) piva podávaného jako stravovací nebo cateringová služba, avšak s výjimkou stravovacích služeb, které jsou osvobozeny od daně podle § 57 až 59 zákona o dani z přidané hodnoty, a s výjimkou podávání tabákových výrobků a alkoholických nápojů (kromě točeného piva),
  • úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí (vodné),
  • odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi (stočné),
  • služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech,
  • služby mytí oken prováděné v domácnostech,
  • drobné opravy obuvi a kožených výrobků,
  • drobné opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků převážně pro domácnost,
  • drobné opravy jízdních kol,
  • kadeřnické, kosmetické a podobné služby,
  • řezané květiny.
 

Právě se děje

Další zprávy