Sníh napadl pozdě. Lyžařská střediska hodnotí sezonu jako průměrnou až špatnou

ČTK ČTK
30. 3. 2016 14:18
Sezonu negativně ovlivnil pozdní nástup zimy. Problém měla hlavně střediska bez umělého zasněžování. Vyplývá to z ankety mezi provozovateli ve všech regionech.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: SAJ Harrachov

Praha – Vesměs jako průměrnou až špatnou hodnotí končící lyžařskou sezonu provozovatelé tuzemských skiareálů. Negativně ji ovlivnil pozdní nástup zimy, který vlekaře připravil o tržby o vánočních svátcích, ale i následné výkyvy počasí. Problém tak měla hlavně střediska bez umělého zasněžování. Optimističtější pohled na končící zimu mají provozovatelé velkých krkonošských středisek.

Středisko Špindlerův Mlýn v Krkonoších letos zažilo velmi dobrou zimní sezonu. "Byli jsme jedno z mála středisek, kde se (v prosinci) lyžovalo a kde se provoz nepřerušil," pochvaloval si obchodní ředitel skiareálu René Hroneš. Jako lepší průměr hodnotí uplynulou sezonu krkonošský SkiResort Černá hora - Pec. "Vracejí se čeští návštěvníci a zvyšují se počty polských návštěvníků," řekl jeho ředitel Petr Hynek.

Střediska v Libereckém kraji označují končící sezonu vesměs jako podprůměrnou. "Samozřejmě bylo znát, že se nejelo v prosinci. Leden byl ale zase trochu lepší než předchozí rok a trochu se to dohnalo," uvedl starosta krkonošského Benecka Jindřich Mejsnar. Společnost Ski Bižu, která provozuje sjezdovky na Tanvaldském Špičáku, Severáku a v Bedřichově, ji hodnotí jako "lepší průměr".

Za jednu z nejhorších považují uplynulou zimu vlekaři v Ústeckém kraji. Potíže s nedostatkem sněhu měly níže položené areály i střediska v Krušných horách. Na Bouřňáku spustili vleky až v první polovině ledna, po výkyvech počasí provoz na začátku února přerušili a už ho neobnovili.

Ani v Karlovarském kraji nebyla zima k vlekařům příliš štědrá. "Co se týká letošní zimy z klimatického hlediska, byla zatím nejnáročnější, jakou jsme zažili. Po dlouhé době jsme museli o Vánocích přerušit provoz, byl poté obnoven až 4. ledna," řekl Martin Píša ze skiareálu na Klínovci.

Střediska v Plzeňském kraji hodnotí zimu jako průměrnou, někde jako špatnou. "Úplně nám vypadlo období mezi Vánoci a Novým rokem, takže zhruba 74 000 návštěvníků asi objektivně odráží, co nám přírodní podmínky dovolily," řekl provozní ředitel areálu Ski&Bike Špičák v Železné Rudě Vladimír Kasík. Nejhorší sezonu za posledních 35 let měl Skiareál Přimda na Tachovsku. "Lyžovali jsme jen dva víkendy v lednu a týden mezi tím," postěžoval si provozovatel Josef Langmajer.

Na jihu Čech měli lyžařskou sezonu nejkratší za poslední léta. "Z pohledu návštěvnosti došlo oproti loňsku k poklesu asi o 20 procent, oproti předloňsku jde naopak o třicetiprocentní nárůst," uvedl správce lyžařského areálu na Zadově Petr Vondraš. Celkově tak letos šlo o mírně podprůměrnou sezonu.

Ve středních Čechách hodnotí sezonu jako podprůměrnou. "Nebyl to zase takový propadák, jak to vypadalo na začátku," uvedl správce chotouňského střediska Jiří Vorel. Mrzí ho, že se nelyžovalo o Vánocích, díky lednové návštěvnosti se ale situace zlepšila.

V Pardubickém kraji byla zima kratší než obvykle. Areály zpravidla utržily proti předchozímu roku méně peněz. Pouze skicentrum Sněžník v Dolní Moravě, které disponuje výkonným zasněžováním, si sezonu pochvaluje.

Na Vysočině se někde vleky ani nerozjely a některé svahy s technickým sněhem udržely provoz necelé dva týdny. Nejdéle, 86 dní, byl otevřen Šacberk u Jihlavy.

Střediska v Jeseníkách uvedla, že uplynulá sezona byla kvůli nutnosti umělého zasněžování finančně náročná. "Návštěvnost za sezonu byla na horách průměrná," řekl náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš.

"Letošní sezona se řadí ke čtyřem špatným za posledních 20 let. Tady v Beskydech je to způsobeno tím, že nebyly vůbec Vánoce," uvedl vedoucí střediska Ski Bílá Jaroslav Vrzgula. V Beskydech ubyla polská klientela. "Modernizovali skiareály kousek za hranicemi, vzdálenost je od nás 20 až 25 kilometrů, takže úbytek je totální," uvedl Jaroslav Bojko z areálu Mosty u Jablunkova.

Ve Zlínském kraji se kvůli teplu začalo lyžovat až po Novém roce. "Jsme na 65 procentech loňského roku, takže sezona byla špatná," řekl provozovatel areálu na Kohútce v Javorníkách Miroslav Maczko. Propad tržeb oproti průměrné sezoně vlekaři počítají ve statisících až milionech.

 

Právě se děje

Další zprávy