Tisícovka navíc k penzím. Sněmovní výbor doporučil vyšší příspěvek důchodcům

ČTK ČTK
14. 8. 2015 19:04
Sněmovní sociální výbor ve středu doporučil vyplatit jednorázový příspěvek k důchodům tisíc korun. Koalice navrhovala o sto korun méně. Ze zákona by se penze příští rok zvedla jen o 40 korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martina Křížová

Praha - Penzisté a penzistky by měli dostat příští rok jednorázový příspěvek k důchodu tisíc korun, doporučil ve středu sněmovní sociální výbor. Jde o stokorunu víc, než navrhovala koalice.

Vláda původně chtěla dát důchodcům jednorázově 600 korun ještě letos před Vánocemi. Pravicová opozice ale zablokovala schválení předlohy zrychleně v úvodním kole a prosincový termín padl. Koalice potom přišla s návrhem na výplatu 900 korun v únoru. Zdůvodnila to tím, že penze se příští rok zvýší podle zákonných pravidel v průměru jen o 40 korun měsíčně.

Ve výboru se hlasovalo podle Miroslava Opálky (KSČM) i o návrhu vyplatit penzistům a penzistkám 1200 korun, podporu nezískal. Bude ale ve hře, zpravodaj jej hodlá předložit ve druhém sněmovním čtení.

Důchody se v Česku zvyšují pravidelně k lednu, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Inflace je v letošním roce nízká. Ministerstvo práce a sociálních věcí původně navrhovalo přidat důchodcům víc, než nařizuje zákon. Od ledna si měli podle tohoto plánu přilepšit v průměru o 205 korun. Koaliční politici se nakonec dohodli na tom, že se penze příští rok upraví podle zákonných pravidel, k tomu pak měli důchodci a důchodkyně dostat před Vánocemi právě příplatek 600 korun.

Letos půjde na důchody 384 miliard

Podle návrhu rozpočtu by v příštím roce mělo do důchodů putovat 393,01 miliardy korun. Ministerstvo práce původně chtělo o tři miliardy víc. Letos se má na penzích vyplatit 384,76 miliardy. Výdaje každoročně rostou. Seniorů totiž přibývá a do důchodu nastupují lidé s vyššími mzdami než dřív.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody v Česku pobíralo podle údajů České správy sociálního zabezpečení na konci loňska 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců bylo zhruba 2,36 milionu. Do konce letošního června jejich počet stoupl zhruba o sedm tisíc. Průměrný starobní důchod na konci loňska činil 11.075 korun, letos na konci prvního pololetí 11.316 korun. Penze se pak vyplácejí i z důchodových systémů resortu vnitra, obrany a spravedlnosti. Podle údajů ve státním závěrečném účtu průměrný starobní důchod loni vzrostl o 104 korun na 10.714 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy