Sněmovna podpořila změnu v příspěvcích na mobilitu pro postižené

ČTK ČTK
20. 4. 2018 14:00
Vláda poukázala i na to, že navrhovaná změna by přišla státní rozpočet zhruba na 400 milionů korun. Příspěvek na mobilitu činí 550 korun měsíčně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Postižení klienti pobytových domovů sociálních služeb možná nebudou muset dokládat použití příspěvku na mobilitu. Změnu předpokládá senátní novela, kterou v dnešním úvodním kole podpořila sněmovna. Předloha odolala návrhu hnutí ANO na zamítnutí už v prvním čtení a zamířila k posouzení do sociálního a do rozpočtového výboru.

Cílem navrhované změny je podle zástupce předkladatelů Vladimíra Plačka (ČSSD) odstranit neodůvodnitelnou nespravedlnost jedné skupiny příjemců příspěvku na mobilitu proti skupině druhé. Senátor soudí, že nynější úprava je přímo diskriminační, když ostatní příjemci povinnost dokladovat použití příspěvku nemají.

Úřady práce podle Plačka požadují od postižených klientů pobývajících v sociálních zařízeních doklady nad rámec zákona, příspěvky těmto lidem nepřiznávají, nebo odebírají.

Proti senátorské novele se postavila vláda ANO v demisi, podle níž je rozdílný přístup důvodný. "Uživatelům v sociálních zařízeních jsou všechny jejich potřeby zabezpečeny, respektive jsou jim poskytovány komplexní pobytové sociální služby. Potřeba dopravy pro tyto osoby je proto spíše nahodilá," uvedla ve stanovisku.

Vláda poukázala i na to, že navrhovaná změna by přišla státní rozpočet zhruba na 400 milionů korun. Příspěvek na mobilitu činí 550 korun měsíčně.

I na základě postoje kabinetu podala návrh na zamítnutí už v úvodním kole Lenka Dražilová (ANO), ale neuspěla. Návrh na zamítnutí získal podporu 67 poslanců zejména z řad ANO a KSČM ze 146 přítomných, proti bylo 67 poslanců.

Klienti domovů pro lidi se zdravotním postižením, pro seniory nebo ve zdravotnickém zařízení ústavní péče nyní musí dokladovat použití příspěvku na mobilitu. Úhrada za pobyt v zařízení nezahrnuje bezplatné zabezpečení dopravy. Ostatní příjemci příspěvku jeho použití prokazují jen čestným prohlášením.

 

Právě se děje

Další zprávy