Směnárna Chequepoint končí. ČNB došla trpělivost a vzala jí povolení

Iva Špačková Iva Špačková
Aktualizováno 11. 6. 2018 10:46
Společnost Chequepoint dostala od centrální banky v minulosti několik pokut. Nepoučila se z toho a jako směnárna dnešním dnem končí.
Foto: Jakub Plíhal

Praha - Směnárna Chequepoint, která ještě o víkendu v centru Prahy provozovala několik poboček, dnešním dnem končí. Česká národní banka  (ČNB) jí odňala povolení k činnosti. Společnost opakovaně porušovala povinnosti, které musí ze zákona každá směnárna dodržovat.

Poslední kontrola mimo jiné odhalila, že směnárna ve významném vzorku kontrolních směn řádně neposkytla předsmluvní informace nebo informace o provedené směně. "Tím byla výrazně oslabena možnost, aby si zákazník na provedený směnárenský obchod stěžoval ať již přímo u dotčené směnárny či ČNB, nebo u soudu či finančního arbitra," zdůvodňuje rozhodnutí centrální banka.

Chequepoint musí za své chyby navíc zaplatit pokutu ve výši 1 200 000 korun. Společnost totiž porušila hned několik norem - zákon o směnárenské činnosti, zákon o platebním styku a zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

Společnost přitom byla ze strany ČNB potrestána již několikrát. Za chyby při výkonu směnárenské činnosti dostala první pokutu v roce 2012 ve výši 100 000 korun, o tři roky později dostala za podobná provinění pokutu 1 000 000 korun. "Opakované sankce zjevně nevedly k dostatečné nápravě. Proto byla její směnárenská činnost k 11. 6. 2018 z moci úřední ukončena," dodala ČNB.

Pražské směnárny jsou často kritizovány turisty, kteří si stěžují na vysoké poplatky, netransparentní jednání či přímo krádeže při směně peněz. Pobočky Chequepointu figurovaly na Google mapách jako místa, před jejichž návštěvou varovali cizinci v recenzích ostatní turisty. 

I přes opakované reportáže, které upozorňovaly na nekalé praktiky některých směnáren, se situaci nedařilo dlouho zlepšit. Vláda na konci května schválila novelu zákona, která má situaci zlepšit.

Zákazníci směnáren mají mít například právo do dvou hodin od výměny peněz odstoupit od transakce do výše 1000 eur. 

Norma také stanovuje, že klienti musí být o svém novém právu o odstoupení od smlouvy informováni jak na kurzovním lístku, tak na dokladu o provedení směny. Zároveň omezuje právo požadovat poplatek za směnu peněz.

Novela zákona dále zpřísňuje pravidla pro inzerci výhodnější nabídky kurzů, evidenční povinnosti směnáren a vymezuje hranici mezi provozováním směnárenské činnosti a poskytováním platebních služeb.

Normu přitom ještě musí schválit Poslanecká sněmovna, Senát a podepsat prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy