PPF potichu opouští klíčový Kellnerův člověk. Šmejc přivádí nové manažery

Ekonomika Ekonomika
27. 9. 2022 9:41
Nový šéf skupiny PPF Jiří Šmejc obměňuje vedení finanční skupiny PPF zesnulého miliardáře Petra Kellnera. Rozšiřuje ho mimo jiné o manažery z Home Creditu či investiční společnosti Emma Capital, informovaly v úterý Hospodářské noviny (HN). Ke změně dochází po odchodu Ladislava Bartoníčka z vedení. Pod Šmejcem má PPF fungovat "rodinně" a zároveň si udržet investorskou dravost.
Foto: Jan Schejbal

Novým investičním ředitelem skupiny se stal Didier Stoessel, který zároveň vede mediální skupinu CME, napsaly HN. Do ní patří například televize Nova a další desítky stanic ve východní Evropě a na Balkáně. Stoessel je také členem nově ustaveného investičního výboru PPF, což je v podstatě nejvyšší řídicí orgán skupiny.

Nejužší vedení PPF v investičním výboru nově doplnil Ondřej Frydrych, který je s byznysem PPF propojený už dlouhá léta.

"Nové uspořádání vrcholového vedení skupiny PPF navazuje na nástup Jiřího Šmejce do funkce CEO. Tato struktura byla vytvořena s cílem podpořit naplnění vize rozvoje, kterou vytyčil spolu s akcionáři skupiny," uvedl Leoš Rousek, ředitel korporátní komunikace PPF.

Nově ustavený investiční výbor PPF je podle HN nyní sestavený ve formátu 7+1 - sedm exekutivních rolí a jeden observer, tedy pozorovatel, kterým je Bartoníček. Ten se postupně v tichosti stáhl ze všech výkonných funkcí a jeho role zůstává dozorová. Vedle Šmejce a Daniela Křetínského je členem poradního výboru rodiny Kellnerových. Do pražského sídla firmy chodí jen velmi zřídka a řeší se i vyplacení jeho minoritního akcionářského podílu, uvedly dále HN.

Ve zmíněném investičním výboru vedle Frydrycha a Stoessela zasedne i finanční ředitelka Kateřina Jirásková, generální ředitel Home Creditu Jean-Pascal Duvieusart, vedoucí telekomunikační divize a bývalý šéf českého Vodafonu Balesh Sharma, ředitel PPF banky Petr Jirásko a také sám Šmejc.

Šmejc si také podle serveru HN do centrály PPF přivádí do nižších pater řídicí struktury mladé manažery. Čtyřicetiletý Jan Růžička, který bude mít v PPF na starosti mimo jiné mezinárodní vztahy s vládními představiteli. Postup čeká i třicetiletého Adama Koláře, který pro Šmejce pracuje od roku 2018. Momentálně vede jeho resort na ostrově Velaa na Maledivách, od října se přesune do PPF Gate, kde bude připravovat podklady a analýzy.

Investiční skupina PPF podniká ve 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či strojírenství. Do skupiny patří spolu se splátkovou společností Home Credit a Air Bank také telekomunikační firmy Cetin a O2, mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), nemovitostní skupina PPF Real Estate Holding, strojírenská Škoda Group nebo provozovatel mýta v ČR CzechToll.

 

Právě se děje

Další zprávy