Smartwings nabídly uzemněného Maxe alespoň pro cvičení. Figuríny se válely na ranveji

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
17. 4. 2019 14:26
Na letišti Václava Havla v Praze ve středu probíhalo pohotovostní cvičení, jehož tématem byl zásah bezpečnostních složek u havarovaného letadla. Letadlo Boeing 737 MAX8 pro cvičení zapůjčila společnost Smartwings, která ho kvůli probíhajícímu vyšetřování tragických havárií nesmí používat. Cvičení se za plného provozu letiště zúčastní celkem 350 lidí.
Letadlo Smartwings použité ke cvičení.
Letadlo Smartwings použité ke cvičení. | Foto: Facebook/PRG: airside

"Statisticky dochází k leteckým nehodám velmi vzácně. Velká mezinárodní letiště však musí být připravena i na takovou událost. Proto minimálně jednou za dva roky pořádáme pohotovostní cvičení, při kterém komplexně testujeme připravenost na řešení mimořádných událostí všeho druhu," řekl člen představenstva Letiště Praha odpovědný za bezpečnost Milan Špaček.

Foto: Facebook/PRG: airside

Simulována byla nehoda letadla po nezdařeném přistávacím manévru. Součástí cvičení jsou záchranné a hasební práce, dále evakuace a ošetření raněných pasažérů a jejich převoz do spádových nemocnic a tamní hromadný příjem.

Akce se zúčastňuje 220 členů zásahových složek, 100 figurantů, kteří představují pozice cestujících, a 30 organizačních pracovníků. Vedle bezpečnostních složek letiště jsou přítomny i lidé i z řad hasičského sboru, policie, záchranné služby či některých pražských nemocnic.

Bezpečnostní akce probíhá za plného provozu. Podle letiště by však neměla mít vliv na odbavování cestujících ani samotný letový řád.

Letiště také požádalo cestující, aby cvičení nefotili a nenahrávali. Obává se, že by se tím mohla šířit mylná informace o skutečné nehodě.

 

Právě se děje

Další zprávy