Smartwings oznámily hromadné propouštění. O práci přijde až 600 lidí, včetně pilotů

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 6. 2020 17:11
Letecká skupina Smartwings, do níž patří i ČSA, propustí až 600 zaměstnanců. Bude se to týkat pilotů, stewardů i provozních a administrativních pracovníků. Důvodem jsou finanční problémy po koronavirové krizi. Propouštět bude ve vlnách od července do února příštího roku. Ve skupině nyní pracuje kolem 2500 lidí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Travel Service

Smartwings už o svém záměru hromadného propouštění informoval úřad práce. Nyní zástupci skupiny jednali o propouštění s odboráři. V první etapě v podniku skončí 29 zaměstnanců.

Skupina Smartwings se potýká s finančními problémy kvůli zastavenému provozu během koronavirové krize. Zástupci firmy uvedli, že k záchraně společnosti bude nutné do firmy vložit kolem dvou miliard korun. Společnost už několik týdnů jedná se státem o pomoci, vládu žádala o poskytnutí státní garance za komerční úvěr v hodnotě kolem 800 milionů korun.

V pondělí vláda rozhodla, že velkým dopravním firmám včetně Smartwings umožní žádat o garance z podpůrného programu COVID Plus.

"Čeká nás nejobtížnější období za dobu naší existence. Abychom společnost zachránili, musíme přistoupit k realizaci bolestných, ale nevyhnutelných opatření. Odvětví letecké přepravy čelí největší krizi v historii letectví a naší povinností je udělat vše pro to, aby se skupina Smartwings udržela na trhu, a mohla tak zajistit zaměstnání a perspektivu co možná největšímu počtu našich zaměstnanců," uvedl předseda představenstva Smartwings Jiří Šimáně.

ČSA i Smartwings umožní propuštěným zaměstnancům tzv. neplacené volno na dobu až jednoho roku.

K propouštění po krizi přistoupila i řada velkých leteckých dopravců ve světě. Například německá Lufthansa plánuje seškrtat až 22 000 pracovních míst. Přes 8000 lidí by dále mělo opustit Air France, zhruba 4500 pracovníků se chystá propustit britský easyJet. Snižování stavů plánují například i v KLM, American Airlines a další.

Video: Chorvatsko se díky nízkému riziku nakažení koronavirem stává celosvětově vyhledávanou destinací

Chorvatsko se díky nízkému riziku nakažení koronavirem stává celosvětově vyhledávanou destinací | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy