Celosvětový kolaps Googlu. Služby Gmail, Youtube či Meets nefungovaly ani v Česku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 14. 12. 2020 14:09
Internetová společnost Google se v pondělí po celém světě včetně Česka potýkala s výpadky, které zasáhly například portál YouTube, mailový server Gmail nebo nahrávání souborů Google Drive. Nefunkční služby postihly podle agentury Reuters tisíce uživatelů. Po 13:30 SEČ Google oznámil, že se služby vracejí do normálu.
Služba Gmail od společnosti Google
Služba Gmail od společnosti Google | Foto: Google

Podle serveru DownDetector.com se výpadek projevil po poledni a týkal se mnoha evropských zemí i jiných částí světa. Podle Reuters šlo například o Spojené státy, Velkou Británii nebo Indii. Výpadek měly všechny služby ze skupiny Alphabet, jejíž součástí je právě i Google. Problémy se však nedotkly internetového vyhledávače, jak upozornil server BBC.

Technologický server The Verge uvedl, že trvalo zhruba hodinu, než služby začaly opět fungovat.

Služby firmy Google byly mimo provoz také v Česku. Kromě jiného nefungovaly konferenční Meets, které využívají školy k distanční výuce. Mluvčí Google ČR Alžběta Houzarová ještě v době nefunkčních služeb bez dalších podrobností řekla, že firma o výpadku ví a řeší jej.

Také portál pro sdílení videí YouTube informoval své uživatele, že si je výpadku vědom a situaci se snaží řešit.

Služby Google postihl výpadek také například letos v srpnu. Uživatelé tehdy hlásili problémy s elektronickou poštou Gmail, ale i například s nahráváním souborů Google Drive. Podle serveru DownDetector patřila k nejvíce zasaženým oblastem Evropa, především pak Francie, Německo, ale i středoevropské státy včetně Česka.

Výpadek, který trval hodinu a půl, zasáhl Google i v listopadu 2016. Týkal se zejména Česka a Slovenska. Problémy vznikly v důsledku údržby části sítě.

Minulý týden řešil stejné komplikace zase Facebook, lidé z různých koutů světa nemohli využívat několik hodin aplikaci Messenger.

 

Právě se děje

Další zprávy