Z pasti na turisty záchranou českých vesnic. Síť bankomatů zkouší vydělat na venkově

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
3. 12. 2019 6:25
Najít bankomat v menších obcích je téměř nemožné, bankám se to finančně nevyplatí, a lidé tak musí pro hotovost do větších měst. Na dosud opuštěný trh venkovských výběrů se však nyní překvapivě pouští firma Euronet. Ta se v Česku i v ostatních zemích soustřeďuje na turisticky exponovaná místa a v minulosti byla kritizována za nevýhodné kurzy a vysoké poplatky. Nyní je ale její byznysplán jiný.
Foto: Jakub Plíhal

Banky instalují bankomaty podle sofistikovaných analýz, které zjišťují, zda budou v určité lokalitě dostatečně vytížené, a tedy výnosné. Obce s pár tisíci obyvateli tak mají většinou smůlu.  

Před nedávnem však oznámila společnost Euronet, která v Česku provozuje zhruba 700 bankomatů hlavně na turisticky vytížených místech, že své služby nabídne i na venkově. V minulosti přitom byla společnost kritizována za to, že zahraničním turistům nabízí při výběru korun nevýhodné kurzy a vysoké poplatky. V malých obcích tak sice svůj byznys na drahé výměně peněz stavět nemůže, i výběry však přesto mohou mít svá úskalí.

"Hotovost je stále nejoblíbenějším způsobem platby. Jenže banky mívají bankomaty zejména ve svých kamenných pobočkách ve větších obcích zhruba od pěti tisíc obyvatel. V Česku je ale obcí s méně než pěti tisíci obyvateli téměř šest tisíc a žije v nich přes čtyři miliony obyvatel. Ti musí hotovost vybírat buď na poště, nebo dojíždějí do většího města. A pokud nevlastní auto, cesta pro hotovost může představovat problém," vysvětluje "společenský přínos" služby Ondřej Kozák z Euronetu.

Smyslem projektu je podle něj nabídnout potřebnou službu poddimenzovaným regionům. "Tohle rozhodně není žádný generátor závratných zisků, ale spíše služba společnosti, jelikož za disponibilitu hotovosti pro veřejnost cítíme určitou zodpovědnost. Zvláště v době, kdy se banky k tématu staví zády a většina finančních technologických společností masivně podporuje bezhotovostní a bezkontaktní platby," tvrdí Kozák. 

Doplňuje, že bankomat podporuje nejen místní podnikatele, restaurace, obchody a poskytovatele různých služeb, ale také přispívá k vyšším příjmům obce v podobě daní a poplatků, které místní firmy a podnikatelé platí.

Dvacet nebo čtyřicet tisíc měsíčně

Euronet letos instaloval bankomaty už v obcích Bečov u Mostu, Zákupy a Vrané nad Vltavou. Pilotní projekt si firma pochvaluje, stejně jako tyto obce. 

"Šlo o poptávku z naší strany, protože jsme o bankomat stáli. Ohlasy jsou hodně pozitivní a občané města, ale i návštěvníci města, kterých je jen na zámku 40 tisíc ročně, bankomat v Zákupech kvitují. Počet výběrů, kterých je přes tisíc, nás utvrdil v tom, že jsme udělali správně," říká starosta Zákup Radek Lípa. 

Za umístění bankomatu platí obec Euronetu necelých 20 tisíc korun měsíční paušál. "Oslovili jsme i banky, ale většinou nechtěly o umístění bankomatu v Zákupech ani slyšet. A když už, tak chtěly mnohem více peněz. Až dvojnásobek," doplňuje starosta. 

Do jakých dalších obcí Euronet míří, zatím nezveřejnil. "O tempu růstu je zatím těžké mluvit, ale počítáme v následujícím roce s vyššími desítkami. Obce se nám začínají ozývat samy, ale samozřejmě se jedná o dlouhodobý proces, který jde ruku v ruce s aktivním vyhledáváním vhodných lokalit a oslovováním obcí napřímo," doplňuje Kozák. 

Vedle paušálního poplatku od obce za umístění vydělávají bankomaty ještě na takzvaném "intercharge poplatku" od kartových asociací, případně od bank. Pohybuje se v řádu korun za jeden výběr kartou.

"Lidé platí za výběr z bankomatu částku, kterou si sjednali se svou bankou. Pokud mají tedy účet s výběrem v cizím bankomatu zdarma, pak vybírají zdarma. Pokud mají výběry za poplatek, například za 20 korun, pak je výběr stojí 20 korun," vysvětluje Kozák.  

Náklady na pořízení a zprovoznění bankomatu jsou podle něj v řádech statisíců korun. V podobném objemu se pohybují také náklady na roční provoz bankomatu, mezi největší položky patří náklady spojené s takzvaným cash managementem, tedy zásobováním bankomatu hotovostí, platbami za elektrickou energii a průběžnou údržbou.

Máme málo bankomatů

Průměrný počet bankomatů v rámci celé Evropské unie je 846 strojů na milion obyvatel. Česko přitom ve statistikách zaostává. Podle údajů České národní banky připadalo ke konci roku 2018 celkem 513 bankomatů na milion obyvatel. "Obecně lze říci, že rozšíření ATM sítě může přispět k lepší dostupnosti hotovosti, a to zejména v menších obcích či na venkově," uvádí k tomu tisková mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest, rozšiřování bankomatů zejména na venkov také vítá. "Používání hotovosti by mělo být svobodnou volbou spotřebitele neovlivněnou dostupností či nedostupností hotovosti v daném místě," říká Hekšová.

Zároveň ale upozorňuje, že používání bankomatů společnosti Euronet nese jistá úskalí. "Naprostá většina bank účtuje výběr hotovosti z tohoto bankomatu jako výběr z bankomatu jiné banky, poplatek tak může činit i několik desítek korun. Při výběru malé částky či při opakovaných výběrech jde o nezanedbatelnou položku. V každém případě tedy doporučujeme podívat se na platný ceník banky, jež vydala kartu," doporučuje Hekšová. 

Podle ní existují ještě další možnosti výběru hotovosti. Lze například vybrat peníze na pokladně v obchodě, jedná se o takzvaný cashback, kdy při jakémkoliv nákupu může zákazník vybrat až 3000 Kč.

"Při použití klasické debetní karty bývá tento výběr zcela zdarma, při použití kreditní karty několik málo bank výběr zpoplatňuje. Počet výběrů je přitom neomezený. Míst, která v Česku cashback poskytují, je necelých deset tisíc, proto by i v menších obcích mělo být takové místo relativně dostupné. Jde o prodejny vybraných řetězců, například Albert, COOP, drogerie Teta, čerpací stanice EuroOil, Globus, Konzum, Penny Market, Žabka," vyjmenovává Hekšová. 

Další možností, ovšem pouze pro klienty ČSOB a Poštovní spořitelny, je výběr hotovosti na pobočkách České pošty. Jednou měsíčně lze hotovost vybrat zdarma, jinak je služba zpoplatněna. "Další, i když ještě o něco dražší, je možnost objednání donášky hotovosti pošťákem až domů, nicméně majitelé účtů se zvýhodněním pro seniory a tělesně handicapované ji mohou získat jednou měsíčně zdarma," doplňuje Hekšová. 

80 milionů výběrů u spořitelny

Největší síť bankomatů má v tuzemsku Česká spořitelna. Provozuje jich celkem 1473. Podle tiskového mluvčího banky Filipa Hrubého počet bankomatů stále roste. Od roku 2013 ke konci roku 2018 vzrostl počet bankomatů o 17 procent. V loňském roce proběhlo na těchto bankomatech přes 80 milionů výběrů v celkovém objemu přes 320 miliard korun. Z celkového počtu výběrů tvoří asi čtvrtinu výběry klientů jiných bank.

"Počet a umístění bankomatů se řídí poměrně sofistikovanými analýzami finančního chování našich klientů, které vychází z analýz anonymizovaných a agregovaných datových souborů, které primárně na základě použití platebních karet vyhodnocují, jak a kde se klienti pohybují, v jakém objemu používají platební karty, jaká je penetrace platebních terminálů v dané lokalitě a kolik v ní máme poboček. Z těchto analýz se pak vytváří modely pravděpodobného vytížení bankomatů v dané lokalitě," vysvětluje Hrubý. 

Na druhém místě v počtu bankomatů je ČSOB, která jich má lehce přes tisíc. Následuje Komerční banka s více než 700 bankomaty. Tu chce Euronet v příštím roce předběhnout. 

V minulosti byly bankomaty Euronetu kritizovány za službu směny měn DCC (dynamic currency conversion). Klient si při výběru mohl zjednodušeně řečeno vybrat mezi kurzem bankomatu a kurzem vlastní banky. Přepočet peněz podle kurzu bankomatu se mu zobrazil hned, nicméně ve většině případů byl nevýhodný. Klienti, kteří takovou variantu zvolili, přicházeli až o stovky korun. DCC ovšem nabízely i jiné bankomaty.

Podle mluvčí ČNB Petry Vodstrčilové by porovnávání kurzů mělo v blízké budoucnosti usnadnit evropské nařízení o přeshraničních platbách. 

Jak se chovat u bankomatu

Radí Tomáš Hládek, poradce České bankovní asociace pro platební styk a kyberbezpečnost.

  1. Buďte obezřetní, abyste zamezili tzv. skimmingu, tedy podvodnému načtení údajů z magnetického proužku platebních karet v bankomatu.
  2. Dávejte při výběru peněz z bankomatu pozor, zda vám někdo nekouká přes rameno a pohybuje-li s v okolí někdo, kdo nebudí důvěru, tak raději transakci přerušte. 
  3. Při zadávání PINu zakryjte klávesnici rukou, nenechte si od nikoho radit a řiďte se jen pokyny na obrazovce. 
  4. PIN si zapamatujte, nikam si ho nepište. A když už kartu ztratíte nebo vám byla odcizena, ihned to nahlaste své bance, která kartu zablokuje a zabrání tak komukoliv aby ji zneužil.
  5. Předem se informujte u své banky, kolik zaplatíte za výběr z jejího bankomatu a kolik za výběr z bankomatů jiných bank. 
  6. V případě směny peněz - s poplatky provozovatelů zařízení (například Euronetu) za kurzovní převody měn nemají banky nic společného, provozovatel bankomatu si může účtovat ještě další poplatky nad rámec těch bankovních. Pokud si tedy během zahraničních cest vybíráme z bankomatu a zvolíme přepočet s konverzí na české koruny, respektive nabídku konverze neodmítneme, tak se převod počítá podle měnového kurzu tohoto provozovatele ATM (ne banky), který nemusí být výhodný, případně si provozovatel konverzi zatíží speciálním poplatkem. Proto nelze než doporučit nabídky bankomatů ke konverzi (DCC) odmítat.
 

Právě se děje

Další zprávy