Slovensko zavede povinné datové schránky, firmy nejsou připraveny

ČTK ČTK
16. 3. 2017 15:35
K zefektivnění veřejné správy se tentokrát odhodlaly úřady na Slovensku. Od léta budou komunikovat s firmami výhradně prostřednictvím datových schránek. Podnikatelé si proto musí obstarat občanský průkaz s čipem a bezpečnostním kódem. Na tuto změnu je prozatím podle ministerstva vnitra připraveno pouze 48 procent zástupců firem.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Úřady na Slovensku budou od léta komunikovat s firmami elektronicky. Na přístup k datovým schránkám, do kterých budou zasílána také úřední rozhodnutí, je ale zatím připravena pouze necelá polovina zástupců podniků. Informovalo o tom dnes tamní ministerstvo vnitra.

Představitelé slovenských firem včetně cizinců si buď musejí aktivovat příslušný doklad, nebo pro přístup k datové schránce zmocnit jinou osobu.

Stát zřídil elektronické schránky pro právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku. Úřední zásilky, které začnou úřady ukládat do datových schránek, budou od července považovány za doručené bez ohledu na to, zda si je představitel firmy přečetl.

Pro přístup do úřední elektronické schránky si podnikatelé nebo jimi zmocněné osoby musejí obstarat občanský průkaz s čipem a s bezpečnostním kódem. Pomocí programového vybavení a čtečky pak získají přístup k datové schránce.

Cizinci s pobytem na Slovensku mohou využít doklad o pobytu s aktivovaným osobním kódem. Pro cizince bez pobytu v zemi pod Tatrami začaly slovenské úřady prostřednictvím cizinecké policie bezplatně vydávat zvláštní identifikační karty.

"Ministerstvo vnitra, které vydává elektronické občanské průkazy, již pokládá situaci za kritickou. Proto jsme v uplynulých dnech rozeslali představitelům statutárních orgánů bez potřebného dokladu informační SMS zprávu s výzvou, aby si elektronický občanský průkaz vyřídili. Pokud ani tento krok nezabere, musejí počítat s tím, že na odděleních dokladů stráví čekáním poměrně dost času," upozornilo ministerstvo vnitra.

Na přístup k datovým schránkám je podle ministerstva nyní připraveno jen 48 procent, respektive asi 102 200 zástupců firem. Většina představitelů právnických osob nemá občanský průkaz s čipem nebo si neaktivovala osobní kód.

Datové schránky měly být povinné od začátku letošního roku. Loni ale parlament na návrh vlády a po žádosti podnikatelů termín posunul o půl roku.

Podniky na Slovensku s vybranými institucemi komunikují elektronicky už teď. Vlastní systémy elektronické komunikace provozují například zdravotní pojišťovny a finanční správa.

 

Právě se děje

Další zprávy