Slovensko má čtvrtého operátora. Značka 4ka láká na levné volání, prodává ji pošta

ČTK ČTK
6. 10. 2015 12:49
Za novým operátorem se značkou 4ka stojí telekomunikační společnost Swan, která si za partnera vybrala státní Slovenskou poštu. Komplikovaná jednání se zavedenými operátory způsobila zhruba roční zpoždění vstupu nové firmy na trh.
Foto: 4ka

Bratislava - Čtvrtý mobilní operátor na Slovensku, který vystupuje pod značkou 4ka, začal nabízet plnohodnotné služby včetně hovorů. Zákazníky chce přilákat nižšími cenami, než obvykle účtuje konkurence. Komerční provoz hlasových služeb zahájil oproti předpokladům se zhruba ročním zpožděním.

Za novým operátorem stojí telekomunikační společnost Swan, která si za partnera vybrala státní Slovenskou poštu. Zájemci si od pondělí na pobočkách pošty mohou zakoupit předplacenou kartu operátora, platby na fakturu začne 4ka nabízet později.

Z ceníku operátora vyplývá, že zákazníci za minutu hovoru do všech sítí na Slovensku a v rámci EU zaplatí čtyři eurocenty (zhruba korunu), stejná cena platí i pro odeslání krátké SMS zprávy. Ostatní slovenští operátoři účtují u předplacených karet většinou výrazně vyšší ceny.

Operátor 4ka uvedl, že jeho síť v současnosti pokrývá území, kde žije 40 procent obyvatel pětimilionového Slovenska. K zajištění provozu využívá také takzvaný národní roaming, který mu podle slovenských medií poskytuje přední telekomunikační společnost Slovak Telekom. V národním roamingu ale klienti operátora 4ka nemají k dispozici rychlé datové služby.

Právě komplikovaná jednání se zavedenými operátory o národním roamingu způsobily podle dřívějších informací zpoždění vstupu nového mobilního operátora na trh. Swan původně přepokládal, že služby mobilní sítě v plném rozsahu spustí už loni na podzim. Komerční provoz v omezeném režimu, a to datové služby mobilní sítě, společnost zahájila letos v březnu.

Swan získal kmitočty pro rychlé mobilní sítě na začátku minulého roku. Spolu s ním v aukci uspěli zavedení mobilní operátoři Orange Slovensko, Slovak Telekom, jakož i společnost O2 Slovakia, která je dceřinou společností operátora O2 Czech Republic.

Na slovenském trhu ve druhém letošním čtvrtletí bylo 6,68 milionu aktivních SIM karet domácích operátorů, což je o zhruba 23 procent více než počet obyvatel země.

 

Právě se děje

Další zprávy