Slovenské mzdy dohánějí české, ukazuje nové porovnání. Podívejte se, kdo si vydělá víc

Ekonomika Ekonomika
9. 10. 2016 15:10
Analytici přepočetli výdělky v obou zemích na standard kupní síly - jednotku, která zohledňuje odlišnou cenovou hladinu v jednotlivých zemích. Z deseti vybraných profesí si Češi vydělají více v šesti případech. Rozdíly se ale snižují.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha – České mzdy sice obecně zůstávají vyšší než slovenské, rozdíly se ale dlouhodobě zmenšují a v některých případech už sousedé Českou republiku předehnali. Ukazuje to srovnání, které připravila společnost Trexima.

Mechanici a opraváři motorových vozidel
Mechanici a opraváři motorových vozidel | Foto: Trexima

Ta přepočetla průměrné hrubé měsíční mzdy v obou zemích na standard kupní síly (PPS) – tedy jednotku, která zohledňuje odlišnou cenovou hladinu v jednotlivých zemích. Zároveň se tak podařilo eliminovat vliv rozdílných měnových kurzů a měnových intervencí, které provádí Česká národní banka a Evropská centrální banka. Mzdy byly navíc přepočteny do reálných cen, takže jsou srovnatelné i mezi jednotlivými roky.

Vývojáři softwaru
Vývojáři softwaru | Foto: Trexima

Trexima porovnala deset vybraných profesí. Šest z nich je i po přepočtu na kupní sílu placeno lépe v Česku, rozdíly se ale snižují. Příkladem jsou elektromechanici, kteří si v tuzemsku vydělali v průměru o 15 procent více než u sousedů. Více si vydělají i hasiči (o pětinu), recepční (o 13,5 procenta) nebo uklízečky (o 12,5 procenta).

Hrubá měsíční mzda v jednotce standardu kupní síly

Česko Slovensko
Elektromechanici 1553 1352
Hasiči 1830 1513
Recepční 1107 975
Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech 754 670
Stavební inženýři 2061 2046
Tesaři a stavební truhláři 1137 1043
Mechanici a opraváři motorových vozidel 1193 1331
Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů, taxikáři 1152 1185
Vývojáři softwaru 3199 3207
Všebobecní administrativní pracovníci 1204 1321

Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech
Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech | Foto: Trexima

Mzdy stavebních inženýrů se v Česku a na Slovensku postupně srovnávají, podobně tomu je u tesařů a stavebních truhlářů.

Naopak na Slovensku si více vydělají mechanici a opraváři motorových vozidel (téměř o 12 procent), všeobecní administrativní pracovníci (o téměř 10 procent) nebo také řidiči osobních a malých dodávkových automobilů včetně taxikářů (o necelá tři procenta).

Stavební inženýři
Stavební inženýři | Foto: Trexima

Lépe se na Slovensku mají i vývojáři software, v tomto případě je ale pro změnu dohánějí Češi.

"Slovensko se v posledních pár letech stalo ekonomickým lídrem zemí Visegrádské čtyřky v mnoha ohledech a Česká republika, ač si to neradi přiznáváme, zaujímá roli druhého v pořadí. Zatím je rozdíl těsný, takže máme jednu z posledních příležitostí s tím něco rychle udělat,“ říká analytička společnosti Trexima Kateřina Duspivová.

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů, taxikáři
Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů, taxikáři | Foto: Trexima

Růst slovenské ekonomiky se podle ní projevuje postupně i ve mzdách. „Nejdříve rostou mzdy v oborech, které jsou vystaveny tlaku mezinárodní konkurence – té totiž čelí nejen kvalita výrobků, ale i zaměstnanců,“ upřesňuje. S odstupem času se pak začínají zvedat mzdy u ostatních profesí, které jsou většinou vázané na dané místo – jde například o uklízečky, recepční nebo hasiče.

 

Právě se děje

Další zprávy