Slováci rozšíří zákaz prodeje o svátcích. Ze tří dnů ročně jich bude patnáct

ČTK ČTK
28. 3. 2017 12:16
Nově budou obchody po podpisu zákona prezidentem až na výjimky povinně zavřené 15 dnů v roce a částečně i 24. prosince. Většinou jde o státní svátky a dny pracovního klidu. V současnosti platí zákaz maloobchodního prodeje během tří dnů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Michal Kopřiva

Bratislava - Slovensko rozšíří stávající zákaz maloobchodního prodeje o další státní svátky a dny pracovního klidu. Rozhodl o tom dnes v Bratislavě změnou zákona parlament. Nově budou obchody po podpisu zákona prezidentem až na výjimky povinně zavřené 15 dnů v roce a částečně i 24. prosince.

Většinou jde o státní svátky a dny pracovního klidu. V současnosti platí zákaz maloobchodního prodeje během tří dnů. Změnu již dříve uvítaly odbory, námitky neměli ani zaměstnavatelé.

O svátcích či dnech pracovního klidu na Slovensku budou moci mít nadále otevřeno například čerpací stanice, lékárny či prodejci suvenýrů. Omezení se nedotkne ani podnikatelů, kteří nezaměstnávají pracovníky, ale zákazníky obsluhují sami. Zákaz prodeje se o vybraných dnech, například na listopadové "dušičky", nebude vztahovat ani na prodejce květin.

Také Česká republika zavedla zákaz maloobchodního prodeje ve větších obchodech o vybraných sedmi dnech. Zákaz prodeje o některých státních svátcích čeští spotřebitelé loni poprvé pocítili 28. října a během tří vánočních dnů. Skupina senátorů na podnět podnikatelských svazů navrhla ústavnímu soudu, aby zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě zrušil.

 

Právě se děje

Další zprávy