Sledujte auto pomocí mobilu. Internet věcí je tu, konkrétní příklad spustí T-Mobile

ČTK ČTK
21. 11. 2016 12:30
Prostřednictvím mobilu bude majitel moci sledovat provozní informace o vozidle. Konkurence podobnou službu zatím nenabízí.
Automobilka Škoda bude počínaje novým SUV Kodiaq instalovat mobilní připojení do všech svých nových modelů.
Automobilka Škoda bude počínaje novým SUV Kodiaq instalovat mobilní připojení do všech svých nových modelů. | Foto: Škoda

Praha - Operátor T-Mobile začne od prosince nabízet zařízení, které propojí automobil s chytrým mobilním telefonem. Prostřednictvím mobilu bude majitel moci sledovat provozní informace o vozidle. Uvedli to dnes zástupci společnosti. Konkurence podobnou službu zatím nenabízí.

Malá krabička se SIM kartou je připojená do takzvaného OBD portu, tedy diagnostické zásuvky, kterou jsou vybavené všechny vozy zhruba od roku 2001.

Majitel auta se prostřednictvím zařízení přes aplikaci Motion dozví například o stavu a poloze svého vozu, o překročení rychlosti, o tom, že do jeho zaparkovaného vozu někdo naboural, o odtahu či stavu autobaterie. Dále může sdílet polohu automobilu, sledovat statistiku o počtu ujetých km a podobně.

"Čeká nás období digitalizace, sdílení a připojování. Předpokládáme, že zařízení takzvaného internetu věcí budou hrát v roce 2018 velmi důležitou roli. Nyní jsme tak udělali první velký krok v digitálním světě, který umožní našim zákazníkům propojit jejich vůz s mobilním telefonem," uvedl generální ředitel firmy Milan Vašina. Mateřský Deutsche Telekom předpokládá, že s tímto řešením osloví 270 milionů uživatelů starších vozů v Evropě.

Řešení stojí 2599 korun, měsíční tarif pak 75 korun měsíčně. Před Vánoci bude se smlouvou na dva roky o 1150 korun levnější. Nabídku mohou využít zákazníci všech operátorů.

Mobilní připojení aut bylo dosud běžné spíše u prémiových značek, jako jsou Audi a BMW. Automobilka Škoda minulý týden oznámila, že počínaje svým novým SUV Kodiaq bude mobilní připojení instalovat do všech svých nových modelů. V příštím roce budou následovat modernizovaná Octavia a nový Yeti.

 

Právě se děje

Další zprávy