"Češi, Češi," fandili školáci hokejistům místo vyučování. Firmy berou olympiádu jako teambuilding

ČTK Iva Špačková ČTK, Iva Špačková
Aktualizováno 23. 2. 2018 11:09
Olympiádu berou některé firmy i školy jako příležitost stmelit kolektiv. Jednou z nich byl i střet českých hokejistů s Ruskem. Boj Čechů o postup do finále sledovaly místo vyučování například děti v pražské Základní škole Eden.
Vezmete si na další dny olympiády sick day, nebo se domluvíte se šéfem? | Video: Tomáš Cetkovský

Praha - Některé firmy příležitost ke sledování přenosu využijí jako formu teambuildingu. Shodli se na tom personalisté. Jeden z takovýchto dnů nastal v pátek dopoledne, kdy se čeští hokejisté v semifinále olympiády střetli s výběrem Ruska.

"Významné sportovní přenosy se spíše sledují v menších, například rodinných firmách. Určitě to není možné ve výrobních společnostech, kde se pracuje ve směnném provozu a žádné přerušení tam není možné," řekl ředitel personální společnosti McRoy Czech Tomáš Surka.

Tam, kde to provoz umožňuje, jsou zaměstnavatelé většinou shovívaví, uvedl manažer ManpowerGroup Jan Pivoňka. Tam, kde nejsou a zaměstnanci například sledují výsledky tajně přes mobil, nejsou podle něj neobvyklé vytýkací dopisy. V některých firmách při zásadních momentech běží přenosy bez zvuku, jinde mohou zaměstnanci sportovní dění poslouchat ve sluchátkách.

"Máme zprávy o firmě, která posunula začátek pracovní doby tak, aby zaměstnanci mohli doma dosledovat hokejové utkání o čtvrtfinále," podotkl.

V některých podnicích se v době důležitých zápasů mnoho pracovníků najednou roznemůže. "Víme, že některé výrobní firmy pravidelně řeší, že v době velkých sportovních utkání jim skokově vzrůstá počet lidí na neschopence či přímo absence," uvedla Alžběta Honzová ze společnosti Randstad.

Ty osvícenější to podle ní řeší přesunutím směn nebo povolením hromadného sledování zápasů na pracovišti. Pro některé firmy to také může být dobrá příležitost pro spontánní firemní teambuilding, takže této situace naopak využívají a snaží se zaměstnancům umožnit společné sledování zápasů s občerstvením a různými soutěžemi, poznamenala.

Tak se fandilo v Economii.
Tak se fandilo v Economii. | Foto: Tomáš Tesař

To je příklad i mediálního domu Economia, který poslal svým zaměstnancům pozvánku ke sledování přenosu ve čtvrtek večer mailem. "Byla to rychlá akce. Včera během dvou hodin jsme to zorganizovali, protože si myslíme, že společné fandění podpoří firemní kulturu," říká Andrea Vykopalová z personálního oddělení firmy s tím, že společnost vypsala také tipovací soutěž na výsledek. "Výhrou bude asi pivo," dodala.

Týmového ducha pracovníků posilovala i společnost Witte Nejdek, která vyrábí komponenty pro automobilový průmysl jako jsou například kapotové a sedačkové zámky či dveřní kliky. "Firma je především společenství lidí. Společně prožité emoce kolegyň a kolegů firmu posilují. Lidé si své povinnosti tak jako tak odpoledne splní," říká k tomu její ředitel Ladislav Kröbl. 

Fixní pravidla ve firmách obvykle nastavena nebývají, upozornil ředitel agentury Hays ČR Ladislav Kučera. Pokud mají společnosti nastaveny restrikce sledování některých internetových stránek, obvykle je kvůli olympiádě neruší.

Sledování olympiády podle něj vliv na efektivitu práce nemá. "Většina společností je schopna si pohlídat, aby potřebné úkoly byly včas splněny," dodal.

"Samozřejmě že není možné efektivně pracovat, když se fandí při nájezdech. Na druhou stranu věříme tomu, že získaná energie se pak projeví v další práci. V současném světě práce je klíčový spokojený zaměstnanec. A pokud jeho spokojenost můžeme zvýšit sledováním jednoho hokejového zápasu, rádi to uděláme," uzavřel Pivoňka.

 

Právě se děje

Další zprávy