McDonald's prodá ruské pobočky. Snímky ukazují těžké začátky, kdy i úsměv byl agresí

Pavla Adamcová Dan Poláček Pavla Adamcová, Dan Poláček
Aktualizováno 16. 5. 2022 13:11
McDonald's zahájil prodej svých poboček v Rusku. Jeho příchod se přitom v roce 1990 stal symbolem konce studené války. Přinesl standard, na který nebyli tamní zákazníci vůbec zvyklí - čisté restaurace a usměvavý personál. Některým Rusům bylo "americké" chování zaměstnanců natolik cizí, že profesionální úsměv chápali jako výsměch. Roky investic se ale během pár dní rozpadly kvůli útoku na Ukrajinu.
Foto: Profimedia

Po oznámení McDonald's o dočasném odchodu z Ruska vyrazila řada Rusů na pobočky, aby si naposledy objednala své oblíbené jídlo. Někteří s ním však teď obchodují na internetu, přičemž burgery prodávají za několikanásobně vyšší ceny.

Například menu se dvěma hamburgery, nápoji a třešňovým koláčem bylo k mání v přepočtu za 1400 korun. Další z prodejců si za večeři se čtyřmi hamburgery, nugetkami a omáčkou účtoval v přepočtu 8500 korun. A kelímek Coca-Coly, která se kvůli Putinově invazi na Ukrajinu z Ruska taky stáhla, stojí téměř 290 korun.

Rusko mezitím pohrozilo, že v odvetě na odchod západních firem sestavilo seznam šesti desítek společností, jejichž majetek by mohl být znárodněn. Mimo firmy jako Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, H&M nebo Shell je na seznamu právě i McDonald's.

Seznam přitom není konečný, uvedl Oleg Pavlov, který vede organizaci Public Consumer Initiative. Jakmile některá firma oznámí odchod z Ruska, aniž by poskytla záruky ruským zákazníkům, přibude na tento seznam, řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy