McDonald's prodá ruské pobočky. Snímky ukazují těžké začátky, kdy i úsměv byl agresí

Pavla Adamcová Dan Poláček Pavla Adamcová, Dan Poláček
Aktualizováno 16. 5. 2022 13:11
McDonald's zahájil prodej svých poboček v Rusku. Jeho příchod se přitom v roce 1990 stal symbolem konce studené války. Přinesl standard, na který nebyli tamní zákazníci vůbec zvyklí - čisté restaurace a usměvavý personál. Některým Rusům bylo "americké" chování zaměstnanců natolik cizí, že profesionální úsměv chápali jako výsměch. Roky investic se ale během pár dní rozpadly kvůli útoku na Ukrajinu.
Zavřený McDonalds v centru Doněcka.
Zavřený McDonalds v centru Doněcka. | Foto: Jiří Just

Provozovatel restaurací rychlého občerstvení McDonald's zahájil prodej svých aktiv v Rusku. V zemi má 850 provozoven a zaměstnává tam 62 000 lidí. Samotné pobočky přitom dočasně uzavřel už záhy po ruské agresi na Ukrajině, zaměstnance však vyplácel dál.

Firma poukázala na humanitární krizi, již způsobila ruská invaze na Ukrajinu a která se příčí hodnotám podniku. Uvedla, že bude usilovat o to, aby ruský kupec dosavadní pracovníky zaměstnal a platil jim mzdu až do ukončení prodeje. Jméno potenciálního zájemce firma neuvedla.

Šéf podniku Chris Kempczinski konstatoval, že s ohledem na zaměstnance a stovky ruských dodavatelů nebylo rozhodnutí snadné. "Máme závazek vůči naší globální komunitě a musíme se držet našich hodnot," uvedl v prohlášení. Firma v souvislosti s odchodem očekává náklady 1,2 až 1,4 miliardy dolarů (až 33,2 miliardy Kč). Restaurace McDonald's na Ukrajině jsou také zavřené, ale firma tam dále svým zaměstnancům platí mzdu.

Firma uvedla, že odchod z Ruska nezmění její aktuální výhled, podle nějž jí v letošním roce přibude 1300 restaurací, které přispějí k růstu tržeb celé společnosti přibližně 1,5 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy