Sláva fotografie: Letní výtvarný salon představí i slavné snímky ze zlatého dolu

kah kah
14. 7. 2022 16:22
O umění je mezi investory zájem. V nejisté době vysoké inflace a války na Ukrajině své peníze do umění ukládá stále více lidí. Nejen na sběratele, ale i milovníky umění, cílí už pátý ročník Letního výtvarného salonu, který pořádá galerie Kodl Contemporary. Letos nabízí díla současných českých i zahraničních umělců, kteří se věnují umělecké fotografii nebo jejich díla jsou fotografií ovlivněna.

Svá díla tentokrát na salonu představují Adam Kašpar, Antonín Kratochvíl, Jakub Nepraš a Ivan Pinkava. Mezinárodní scéna je zastoupena dvěma výtvarníky, a to umělkyní a designérkou Louise Frydman a světoznámým fotografem Sebastiãoem Salgadem, který za své dílo získal desítky významných cen. 

"Podobně jako současné umění si hledá další podoby, i náš salon se již minulý rok rozrostl o nové médium - fotografii. Ten letošní se věnuje především tomuto médiu, a to nejen proto, že česká výtvarná scéna má hned několik fotografů, kteří dobyli světové galerijní síně svými snímky, ale i proto, že je to výtvarný prostředek, který již za čtyři roky oslaví dvě stě let od svého vzniku," vysvětluje Jakub Kodl, manažer letošního Letního salonu.

Doplňuje, že čas expozice první fotografie čítal osm hodin. "Od té doby jsme se posunuli k inscenovaným fotografiím, dokumentárním snímkům, manipulovaným snímkům, ale i sociálně-mediálním instantním snímkům, jejichž expozice trvá jen několik vteřin a stejně tak jejich sdílení s veřejností," říká Jakub Kodl.

Doplňuje, že mnoho současných výtvarníků se bez fotografie a jiných blízkých optických přístrojů neobejde. Proto letošním salonem vzdává fotografii hold a zaměřuje se především na autory, kteří jsou profesionály z oboru, nebo na ty, jejichž tvorba je s fotografií úzce spjata, ať už z ní vycházejí při práci se světlem a kontrasty, nebo ji používají v průběhu svého výtvarného procesu.

Podle kurátora výstavy Jana Kudrny je pro letošní výstavu určující především širší pluralita nejen zastoupených médií, ale i mezigenerační dialog a rovnovážnost mezi formální stránkou prezentovaných děl.

"Jsou akcentována jak silná témata podstaty člověka-jedince v kulisách posledních dekád, tak i razantní zklidnění a nadhled. Je to právě určitá rovnováha a konzistence, která se stala silným argumentem letošního ročníku," říká kurátor. 

Sběratelé i milovníci umění si mohou prohlédnout i koupit díla jednoho z hlavních představitelů humanistické fotografie Sebastiãoa Salgada. Na salonu jsou vystaveny snímky, které pořídil ve zlatém dolu Serra Pelada v Brazílii. 

Kolekce foto-portrétů reprezentuje průřez tvorbou Antonína Kratochvíla, Ivan Pinkava zase představuje fotografie, které buduje stejně jako malíři své malby.

Tvorba dalších tří autorů je s fotografií nějakým způsobem spjata - jde o díla Jakuba Nepraše, který kombinuje plastiky a videa. S malbami, které reflektují geologické vrstvy stejně jako postavení hvězd, se představí Adam Kašpar. Ve svém realistické malbě akcentuje složité vzorce přírodních zákonitostí a vazeb. 

Tradiční přístup k tvorbě podle kurátora Kudrny vyznává i francouzská umělkyně Louise Frydman. Autorka pracuje s principem jemných keramických reliéfů především organických rostlinných motivů. 

Ideou Letních salonů je podle Kudrny představovat širší veřejnosti soudobé umění v mezinárodním kontextu a ve více srozumitelném formátu skupinových výstav. Umělci mohou nejen představit to nejlepší ze své tvorby, ale zároveň mají příležitost srovnání se svými kolegy. 

Salon vychází z myšlenky pařížských Salonů, jejichž historie spadá až do 17. století, na nichž se organizátoři a umělci vždy snažili zaujmout publikum tím nejlepším.

Letní výtvarný salon je prodejní výstava. Mohou ji navštívit jak milovníci umění, kteří se chtějí pokochat uměleckými díly, tak investoři, kteří do obrazů, grafik, fotografií chtějí uložit peníze. Salon potrvá do 12. srpna. 

Investice do umění letos "trhají" rekordy. Podle serveru o umění Art+ v první pololetí letošního roku sběratelé zvedli v aukcích ceny nejvíce v historii. Poprvé v historii také padla hranice 100 milionů korun za jedno dílo - za obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv. 

Celkový obrat sledovaných sálových dražeb se vyšplhal na rekordních 910,8 milionu korun včetně aukčních provizí, což je o sedm procent více než v prvním pololetí loňského roku. Ve srovnání s první polovinou roku 2019 byl dokonce vyšší o 26 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy