Slabou korunu budeme držet ještě dlouho, připouští Rusnok

Radek Bednařík, Markéta Fišerová
16. 9. 2015 9:30
Pod hranici 27 korun za euro by česká měna mohla posílit až v roce 2017. Pravděpodobný budoucí guvernér ČNB Jiří Rusnok totiž podmiňuje ukončení intervencí růstem cen výrazně přes dvě procenta - a taková inflace zřejmě nenastane ani v roce 2016. Centrální banka tak bude korunu držet nízko déle, než se dosud odhadovalo.
Jiří Rusnok, Česká národní banka
Jiří Rusnok, Česká národní banka | Foto: Lukáš Bíba

Praha – Centrální banka bude korunu držet nízko déle, než se dosud odhadovalo. Pravděpodobný budoucí guvernér ČNB Jiří Rusnok totiž podmiňuje ukončení intervencí růstem cen výrazně přes dvě procenta. Podle aktuální předpovědi ČNB se inflace poprvé přehoupne přes tuto hranici až v lednu roku 2017. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Rusnoka přitom členem bankovní rady ČNB jmenoval prezident Miloš Zeman, jenž je známý svou nechutí vůči oslabení měny, které centrální banka provedla v listopadu 2013. Od té doby nedovolí posílit kurzu pod hranici 27 korun za euro.

„Naše měnová politika této zemi prospívá, a to ve všech směrech. Máme slušný ekonomický růst, nevidíme žádné známky přehřívání ekonomiky či nějakých bublin, máme bezvadný stav trhu práce,“ tvrdí Rusnok. A politickým tlakům je podle svých slov připraven čelit: „My se při vší úctě nemůžeme řídit pocity velevážených ústavních činitelů,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

I poté, co ČNB nechá korunu posílit pod hranici 27 korun za euro, se podniky (zejména exportéři, jimž slabá koruna vyhovuje) podle Rusnoka nemusí bát, že by měna skokově posílila. „Naším zájmem není nic jiného, než aby měnové podmínky byly v rámci možností stabilizované, aby jejich vývoj byl předvídatelný. Nějaké skoky nejsou nic, co by nás těšilo, a budeme jim bránit,“ říká.

Analytici dosud počítali s jiným scénářem. Například Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank, očekával, že centrální banka ukončí svůj kurzový závazek brzy po obměně bankovní rady, tedy někdy na přelomu poloviny příštího roku.

Příští rok v červenci provede prezident první ze dvou obměn v osazenstvu šestičlenné bankovní rady. Pokud potvrdí své prohlášení z letošního března tohoto roku, na místo současného guvernéra Miroslava Singera nastoupí právě Jiří Rusnok. Jeho místo pak bude potřeba zaplnit. První ze dvou možných šestiletých mandátů také skončí Kamilu Janáčkovi. V jeho případě se prezident zatím nevyjádřil, zda jej opět jmenuje, či nahradí. Zeman opakovaně řekl, že do bankovní rady nejmenuje lidi, kteří podporují oslabení měny.

Další podrobnosti a rozhovor s Jiřím Rusnokem čtěte v Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy