Skupina ČSOB zvýšila pololetní zisk téměř o pětinu na 8,3 miliardy korun

ČTK ČTK
11. 8. 2016 14:25
ČSOB jako poslední z velkých bank zveřejnila pololetní výsledky. Banka posílila pozici jedničky v úvěrech, když se jejich objem zvýšil meziročně o osm procent na 608 miliard korun.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha - Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl o 18 procent na 8,3 miliardy korun. Celkový objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o procento na 183,5 miliardy korun. Růst podpořily jednorázové výnosy z prodeje podílu ve společnosti Visa Europe, silný růst obchodních objemů a kvalita úvěrů, uvedla dnes ČSOB.

"Výnos z prodeje podílu ve společnosti VISA Europe nám umožnil dosáhnout historicky nejvyššího pololetního zisku," uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows.

Pololetní výsledky zveřejnily všechny velké banky. Komerční bance stoupl čistý zisk meziročně o necelé procento na 6,7 miliardy korun, České spořitelně o 12,5 procenta na 8,2 miliardy korun a UniCredit Bank o téměř 12 procent na 3,5 miliardy korun.

ČSOB posílila pozici jedničky v úvěrech, když se jejich objem zvýšil meziročně o osm procent na 608 miliard korun. Za růstem úvěrového portfolia stál pokračující růst hypoték, korporátních úvěrů a leasingu. Ukazatel podílu úvěrů v selhání klesl na historicky nejnižší úroveň jen mírně nad tři procenta. Objem vkladů stoupl rovněž o osm procent na 745 miliard korun.

Provozní výnosy ČSOB vzrostly o devět procent na 17,8 miliardy korun. Provozní náklady zůstaly meziročně stabilní na osmi miliardách korun.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy