Skotská whisky v ohrožení. Palírny se bojí vystoupení Británie z EU

Václav Lavička
17. 2. 2016 11:14
Pro britské palírny by vystoupení země z EU znamenalo konec výhodného bezcelního obchodování, výrazný pokles zisků a také ztrátu pracovních míst. Británie každý rok vyveze skotskou whisky v hodnotě zhruba 140 miliard korun.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Edinburgh - Brusel má nového spojence v boji proti vystoupení Británie z Evropské unie. Majitelé skotských palíren se nyní velice obávají možného vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Znamenalo by to pro ně konec výhodného bezcelního obchodování, výrazný pokles zisků a také ztrátu pracovních míst.

Británie každý rok vyveze skotskou whisky v hodnotě přesahující čtyři miliardy liber, v přepočtu zhruba 140 miliard korun. Je to vůbec nejvýznamnější položka jejího vývozu potravin a nápojů.

"My máme jasno. Chceme setrvat v Evropské unii, abychom nepřišli o těžce dobyté trhy," vyjádřil se pro agenturu Bloomberg Ivan Menezes, šéf nápojové společnosti Diageo, největšího světového výrobce lihovin. Zhruba dvě třetiny jejího vývozu skotské whisky směřuje do rozvojových zemí, hlavně do Indie, kde jsou cla na dovoz alkoholických nápojů jedny z nejvyšších na světě. Dosahují až 150 procent.

Skotská asociace whisky podle svého šéfa Davida Frosta úzce spolupracuje s Evropskou komisí během složitých jednání s indickou vládou, jejichž cílem je zmírnění dovozních cel. "Dosáhli jsme již určitého pokroku, ale pokud Británie opustí Evropskou unií, přijde veškeré naše úsilí nazmar," obává se Frost.

Obává se rovněž, že odchod Británie ze společného trhu by mohl ohrozit také chráněné značky skotské whisky. Nyní je účinně chrání zákony a předpisy EU, na jejichž dodržování Brusel přísně dohlíží.

Po odchodu Británie z Evropské unie by si vláda v Londýně musela vyjednat nové obchodní dohody. Nejenom s kontinentální Evropou, ale také se zeměmi, s nimiž má EU uzavřeny dohody o volném obchodu - například s Jižní Koreou, Mexikem nebo Kanadou. A to je proces, jenž by si vyžádal několik let.

Ve Skotsku nyní pracuje 115 palíren whisky, které přímo zaměstnávají kolem deseti tisíc lidí, další tisíce pak v distribuci a obchodu, uvádí Skotská asociace whisky (SWA) sídlící v Edinburghu.

"Opustit jednotný trh Evropské unie by opravdu nebylo dobré," míní Billy Walker, který pálí jednodruhovou whisky (single malt). Láhev jeho pětatřicetileté whisky se v maloobchodě prodává za 430 liber a více než 95 procent jí firma vyváží.

Dá-li Londýn vale společnému trhu, pocítí to na své kapse i britští pijáci, kteří pravidelně nakupují levné víno i pivo ve francouzských přístavech. Alkoholu si mohou nyní přes kanál bezcelně dovézt značné množství. Opačně platí, že největším odběratelem skotské whisky je Francie, kam směřuje zhruba sedmina jejího exportu.

Světový trh se skotskou whisky se v posledních letech výrazně změnil. Nejvíce se sice stále prodává směsná whiska (blend), kterou si oblíbili spotřebitelé nejenom v Latinské Americe a východní Evropě, ale také ve Francii. Rychle však stoupá podíl dražší jednodruhové whisky (single malt), která je stále žádanější v Asii.

Whisky se ve světě pálí ve více než dvaceti zemích. Skotsku na regionálních trzích konkuruje nejen Irsko, ale například i Japonsko, Indie či Tchaj-wan. Zhruba 35 procent jejího světového trhu kontroluje společnost Diageo, na druhém místě je s více než pětinovým podílem francouzský Pernod Ricard.

 

Právě se děje

Další zprávy