Chceme hospodu se zákazem mobilů, volá skoro polovina lidí. Třetina má mobil u stolu za přešlap

ČTK ČTK
21. 11. 2017 14:30
S mobily v restauracích má velká část společnosti problém. Vyplývá to z průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven.
To je sranda. Ilustrační snímek.
To je sranda. Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Skoro polovina lidí (45 procent) by uvítala existenci restauračního zařízení, kde by bylo zakázané používání mobilních telefonů. Vyplývá to z průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven. V restauracích a hospodách nepoužívá mobilní telefony 28 procent lidí. Více než 35 procentům dotazovaných používání mobilů vadí, zvlášť pokud u stolu sedí více lidí.

"Výsledky průzkumu nás nepřekvapují. Mobilní telefony se staly běžnou součástí našich životů. Otázka ale stále zůstává, zda je vhodné se mobilu držet i ve chvílích, kdy se scházíme se svými blízkými a známými," uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Telefon v restauracích nejvíce využívají lidé ve věku od 18 do 26 let, bez telefonu se během občerstvování neobejde 81 procent respondentů. Lidé mezi 54 až 66 lety ho využívají v 55 procentech.

Využívání mobilu v restauracích vidí jako společenský přešlap 36 procent dotázaných. Přes 40 procent je s využíváním mobilu u stolu smířeno. Nejostřeji se proti využívání mobilu vymezují lidé s vysokoškolským vzděláním, jeho použití v restauraci odmítla skoro polovina z této skupiny, dále pak mladí lidé do 26 let.

Svaz dlouhodobě řeší odliv hostů z restaurací, klesá spotřeba čepovaného piva, lidé ho více konzumují doma. Podle svazových údajů i vlivem zákazu kouření v restauracích klesla letos v září meziročně produkce českého piva o 16 procent, prodej v restauracích o 24 procent. V průzkumu svazu odpovídalo 525 respondentů.

 

Právě se děje

Další zprávy