Školkovné startuje, cílí na skoro 1,5 milionu dětí. Jak žádat o peníze krok po kroku

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 15. 8. 2022 19:41
Od pondělí 15. srpna mohou rodiče žádat o takzvané školkovné, tedy jednorázový příspěvek pět tisíc korun za každé dítě. Míří do domácností, které mají příjem do jednoho milionu korun hrubého za rok. Ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělí přijalo 70 tisíc žádostí. Podávání žádostí provázely v pondělí potíže. Zjistěte, jak a kde o školkovné požádat,
Foto: Shutterstock

Mimořádný příspěvek pět tisíc korun na dítě pro více než 100 tisíc dětí. má v době dvouciferné inflace a energetické krize finančně pomoci rodinám před začátkem školního roku. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) spustilo nový webový portál Jenda (zkratka Jednoduše na dávky), kde lze o příspěvek žádat. Na Jendu se lidé dostanou i přes stránky ministerstva.

Úřady přijaly k pondělnímu odpoledni již přes 70 tisíc žádostí. Řekla to mluvčí ministerstva práce Eva Davidová. Ačkoli ministerstvo avizovalo, že je na nápor žádostí připraveno, několik hodin po spuštění aplikace pro výplatu příspěvku hlásí výpadky.  On-line formulář je možné vyplnit jen s elektronickou identitou, tedy třeba s tou bankovní. Právě ověřování identity působilo potíže, kapacita nestačila. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) už v pondělí dopoledne v České televizi řekl, že za zpomalováním přijímání žádostí jsou problémy v komunikaci mezi servery, na ověření se čeká několik minut a problém nevznikl na straně jeho úřadu.

Rodiče, kteří si příspěvek nechtějí nebo nemohou vyřídit online, mají možnost navštívit vybrané pobočky Czech Pointu. "O tento příspěvek nelze žádat na úřadech práce. Jeho vyřizováním bychom zahltili úředníky. Proto jsme zvolili cestu Czech Pointů," uvedla náměstkyně ministerstva Iva Merhautová. Věří však, že většina z předpokládaných 900 tisíc žádostí bude podána po internetu.

Celkem příspěvek cílí zhruba na 1,5 milionu dětí. Jejich rodičům stačí vyplnit jednu žádost, i když mají dětí více. Příspěvek patří každému dítěti, pokud má tedy rodina například dvě děti, dostane od státu 10 tisíc korun. 

Vyplnění online formuláře zabere pár minut. Nejprve žadatel musí ověřit svou identitu. Učinit tak může buď přes datovou schránku, nebo identitou občana - tedy například e-občankou, mobilním klíčem nebo bankovní identitou. Ta bude podle předpokladů úřadu využívaná nejčastěji.

Po vstupu do aplikace žadatel zjistí, zda má na dávku nárok. Na další stránce jsou již předvyplněné některé jeho osobní údaje, doplnit je nutné pouze e-mail, telefon a zvolit, který z těchto kanálů bude sloužit pro komunikaci s úřadem. Na následující stránce si lze vybrat způsob výplaty příspěvku.

Následuje vyplnění údajů o dítěti či více dětech. Nutné je vyplnit i údaje o partnerovi žijícím ve společné domácnosti, samoživitelky odkliknou jedno z nabízených políček.

Na poslední stránce žadatel odsouhlasí čestné prohlášení o příjmu do milionu korun hrubého za rok a potvrdí také to, že uvedené informace jsou pravdivé.

Možné je zakliknout i políčko "Chci zkontrolovat výši příjmů". To je určené pro žadatele, kteří si nejsou jistí, zda se do limitu příjmů skutečně vejdou. MPSV tak dostane od žadatele pokyn, aby ověřilo na sociální správě příjmy domácnosti ještě před výplatou dávky. 

Počítají se příjmy ze zaměstnání a podnikání

Do limitu se počítají pouze příjmy ze zaměstnání a příjmy z podnikání. U zaměstnanců se započítají příjmy za loňský rok, ze kterých bylo odvedeno sociální pojištění.

U osob samostatně výdělečně činných půjde o příjem za rok 2021 uvedený na daňovém přiznání jako základ daně. Právě to kritizovala v minulosti řada odborníků. Podle nich se do příjmů měly započítat i jiné příjmy, například z kapitálových trhů nebo jiných dávek. 

Lidé mají na podání dostatek času - podat žádost lze až do července příštího roku. Posílené je call centrum, které lidem pomáhá s online vyřízením dávek. "Jen upozorňujeme žadatele, že příspěvek bude vyplácen nejdříve na přelomu srpna a září, dřív to nestihneme odbavit," dodává Karel Trpkoš. 

Příspěvek dostanou děti, které ještě neoslavily 18. narozeniny. Osmnáctiletí už tedy mají smůlu. Žádat ovšem mohou rodiče, kteří dítě teprve čekají a má se narodit do konce roku 2022. Někteří odborníci na sociální problematiku přitom poukazovali na to, že rodiny stojí více peněz hlavně starší děti. 

Příspěvek se nebude danit, nebude ani předmětem dohody o srážkách ze mzdy. Také nebude podléhat exekučním srážkám a nebude se počítat ani do rozhodného příjmu, ze kterého se vypočítává nárok na sociální dávky. Po tom volali především odborníci na dluhovou problematiku.

Podmínkou čerpání je také trvalé bydliště dítěte v Česku, případně je možné i dlouhodobé povolení k pobytu. Žádat o příspěvek může také osoba, které bylo dítě svěřeno do péče, například pěstoun, dále partner či druh rodiče a vdova či vdovec po rodiči. Ti ale budou muset doložit potvrzení o svěření dítěte do péče. 

V případě rozvedených rodičů, kteří se nedomluví, kdo z nich bude o dávku žádat, pak úřad vyplatí příspěvek tomu, kdo požádá jako první. Spory úřad řešit nehodlá. "Ale logicky náleží tomu rodiči, který má výdaje spojené se začátkem školního roku," dodává náměstkyně Merhautová. 

 

Právě se děje

Další zprávy